|

Ruska akademija nauka nagradila bh. inovatorku Vukosavu Božić

Ruska akademija nauka nagradila bh. inovatorku Vukosavu Božić
0
F
FENA
1.11.2010. u 17:49
0
komentara
0

dijeljenja
Ruska akademija nauka nagradila bh. inovatorku Vukosavu Božić Nirnberg
U konkurenciji od 800 inovacija iz 36 zemalja koje su bile predstavljene na 62. izložbi inovacija IENA u Nirnbergu, rukovodilac Odsjeka za javne odnose Ruske akademije nauka Elena Filipina odabrala je inovaciju Vukosave Božić iz Banje Luke (krevetna kada za nepokretne bolesnike) i nagradila je diplomom i velikim kristalnim peharom.
Ovo je najveće priznanje koje je dobio neki od oko 300 članova Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) otkako predstavljaju radove na izložbama u inostranstvu.

Uime Akademije, pehar i diplomu nagrađenoj je uručila Elena Filipina, rukovodilac Odsjeka za javne odnose Ruske akademije nauka.

Između više od hiljadu priznanja i nagrada, AIBiH posebno se ponosi činjenicom da je njihov član Husein Hujić imenovan za direktora Svjetskog, a članovi Mladen Karić i Branka Kolar Mijatović za potpredsjednike Evropskog udruženja inovatora.

"Generalna skupština Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, imenovala je generalnog sekretara AIBiH-a Huseina Hujića u tročlani Direktorij IFIA. To je novi organ, čiji je zadatak da radi na izmjenama statuta, na uključivanju nacionalnih inovatorskih organizacija u IFIA, na širenju i jačanju međunarodnog inovatorskog pokreta", navedeno je u saopćenju AIBiH.

Nadalje, predsjednik IFIA dr. Andraš Vedreš dodijelio je zlatnu medalju IFIA Pavelu Pavelki iz Sarajeva za "biološko đubrivo". Zlatnu medalju Međunarodnog žirija dobio je i Zdravko Bosnić iz Banjaluke, za "elektroturbinu za spore vodotoke".

Srebrene medalje dobili su Vukosava Božić i Enver Ibrović iz Sarajeva ("kaskadna sonda za mjerenje visokog strujnog napona"), dok je Azra Hadžić, također iz Sarajeva, dobila bronzanu medalju ("pazušni uložak za neutralizaciju znoja"), saopćeno je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.