"Rehabilitacija nacizma"
2

Rusija: Zbog uriniranja po portretu ratnog veterana student osuđen na četiri godine zatvora

S. M.
Sud u Moskvi osudio je studenta Matveya Yuferova na četiri godine zatvora nakon što je snimljen kako urinira na spomenik na kojem je bio portret ruskog veterana Drugog svjetskog rata. Kasnije je video objavio na svom Instagram nalogu.

Juferov, koji studira na Ruskom državnom univerzitetu za humanističke nauke, proglašen je krivim za "rehabilitaciju nacizma" i sada će biti u zatvoru do kraja 2025. godine. Također mu je zabranjeno "objavljivanje materijala" na internetu pet godina.

Prema navodima tužilaštva, Juferov je u noći 25. novembra u moskovskom okrugu Izmajlovo zatražio od prijatelja da ga snimi kako mokri na sliku Anatolija Frolova i postavio je na internet.

Ubrzo nakon što je video objavljen, Juferov ga je uklonio sa interneta i snimio video izvinjenja ali je uskoro priveden. Osim što se kajao, student je tvrdio da je bio pijan i rekao da nema nacistička ili ekstremistička uvjerenja.

Zakon o rehabilitaciji nacizma pooštren je ranije ove godine, ubrzo nakon što je ruskom opozicionom lideru Alekseju Navalnom suđeno za klevetu veterana Drugog svetskog rata Ignata Artemenka. Novi zakon znači da bi ponižavanje dostojanstva ili časti boraca moglo biti kažnjeno kaznom do pet godina zatvora.