Porasle tenzije
72

Rusija pozvala strane partnere da se ne miješaju u unutrašnja pitanja BiH, uslijedila reakcija SDA

D. Be.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije danas je saopćeno kako Rusija poziva strane partnere da izbjegavaju miješanje u unutrašnje odnose u BiH jer smatraju da bi to moglo dovesti do pogoršanja situacije u cijelom regionu.

"Rusija dosljedno podržava unutrašnji dijalog orijentisan na budućnost, temeljen na ravnopravonosti i međusobnom poštovanju. Nadamo se da će svi strani partneri zainteresirani za stalnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini olakšati izgradnju mostova između svih strana i proširiti konstruktivne agende. Također ih pozivamo da izbjegavaju neuravnotežene procjene koje mogu dodatno zakomplicirati situaciju", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Iz ruskog Ministarstva ističu da su predložene izmjene u Ustavnom sudu BiH u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravnim prioritetima koje su usaglasili sami građani BiH.

"Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprinijeti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmjerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala BiH", ističe se u saopćenju.

Ministarstvo na čijem je čelu Sergej Lavrov smatra da su tenzije u Bosni i Hercegovini porasle zbog nedostatka povjerenja između tri naroda u pogledu ključnih reformi u pravosuđu, a posebno zbog posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

"Smatramo da traženje rješenja o svim aktuelnim pitanjima narodi u BiH moraju provesti u okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, bez ikakvih vanjskih uplitanja", naglasili su u ministarstvu.

Povodom ovog saopćenja reagovala je Stranka demokratske akcije (SDA) iz koje su poručili da se ovim saopćenjem daje podrška SNSD-ovom zakonskom prijedlogu o odlasku stranih sudija, 'što pokazuje da Rusija provodi kontradiktornu politiku, čiji je jedini cilj destabilizacija političkih prilika u BiH'.

"Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH je dejtonska kategorija, ništa manje nego postojanje entiteta i kantona, i ono se ne može uklanjati kroz ultimatume i ucjene. Šta bi bilo kada bismo mi, uime probosanskih snaga, rekli da ne želimo da učestvujemo u radu institucija sve dok se ne ukinu entiteti ili domovi naroda?! Voditi takvu politiku nije u skladu sa Dejtonom i to vrlo dobro znaju u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije", naveli su iz SDA.

Dalje se ističe kako je paradoksalno da Rusija, s jedne strane, deklarativno tvrdi da je protiv stranog miješanja u unutrašnja stvari BiH, a istovremeno zauzimaju stavove o tekućim pitanjima u BiH, podržavajući konstantno antidejtonske zahtjeve i ultimatume iz entiteta RS.

"Upravo takva pozicija Rusije predstavlja glavnu smetnju postizanju stabilnosti i kompromisa u BiH. Jer svako ovakvo saopćenje i slični potezi ohrabruju Milorada Dodika da nastavi sa svojom politikom ultimatuma i blokada. Imajući u vidu krajnje efekte takve Dodikove politike, očigledno je da je cilj Moskve, koja ga ohrabruje, da BiH drži u blokadi i spriječi je da napreduje ka članstvu u EU i NATO savezu", navode iz SDA.

U ovoj stranci podsjećaju da je Ruska Federacija decenijama davala konstruktivan doprinos kroz Vijeće sigurnosti i PIC, dajući podršku formiranju i radu Haškog tribunala i korištenju bonskih ovlasti, ali očigledno je da se ta politika promijenila i da je sada cilj destabilizirati stanje u BiH i šire, kako bi takvim stanjem mogla trgovati u široj slici geopolitičkih odnosa.

"Imajući u vidu da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka i našim partnerima, prije svega u Washingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih anti-evropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU", zaključeno je.