Ruski ambasador u BiH
0

Rusija ne prihvata nametnuta rješenja u BiH

FENA
Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas u Banjoj Luci da Rusija nikada neće prihvatiti da je nedostatak dogovora razlog za neka nametnuta rješenja u BiH, koja nikada neće podržati.

„Podržavamo dijalog i znamo da on ide teško, ali to ni u kakvom smislu nije razlog da dođe do nametnutih rješenja i nikakva takva rješenja nećemo podržati“, naglasio je ruski ambasador nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.

Podsjetivši da je njegova zemlja članica Vijeća za implementaciju mira, Harčenko je ponovio zvaničan stav Rusije da podržava Dejtonski sporazum i da se taj dokument mora u potpunosti poštovati.

„Dejton ostaje temelj i pravni osnov. Što se tiče njegovih promjena, to je moguće ako za to postoji saglasnost i konsenzus svih strana u BiH“, kategoričan je ruski ambasador i dodaje da je taj stav od „principijelnog značaja“.

Ističući da je informiran o stavu RS-a u vezi s pitanjem razgovora u Butmiru, Harčenko je rekao da ga razumije, a vidljiv je i stav drugih učesnika u razgovorima butmirskog procesa.

Kao konstruktivan prilaz i pokušaj da dođe do samostalnog rješenja u BiH ocijenio je Dodikovu inicijativu da sazove sastanak domaćih političkih lidera za desetak dana u Banjoj Luci.

„Mi podržavamo taj konstruktivni prilaz“, dodao je ruski ambasador.

Harčenko je još rekao da je za njegovu zemlju jako važno da je došlo do sastanka premijera RS-a s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom prije nekoliko dana u Beogradu, u smislu bilateralnih odnosa, imajući u vidu i da je Rusija članica Vijeća za implementaciju mira.

„Prenio sam još jednom Dodiku zahvalnost rukovodstva Rusije i visoku ocjenu njegovog učešća u svečanosti u Beogradu, što još jednom potvrđuje odgovoran odnos prema našoj zajedničkoj historiji i pobjedi nad fašizmom“, precizirao je ruski ambasador u BiH.