Protivzračna odbrana
19

Rusija izvela najveće zračne napade na Kijev od početka godine, oboreno 18 dronova

F. H.
Foto: Ukrainskapravda
Foto: Ukrainskapravda
Ukrajinske zračne snage uništile su 18 od 24 bespilotne letjelice koje je ispalila Rusija u srijedu navečer, navodi se u saopćenju objavljenom u četvrtak rano ujutro.

"U (srijeda navečer), neprijatelj je ponovno napao Shahedima sa sjevera (regija Bryansk) i s juga - istočne obale Azovskog mora. Ovaj put, zračne snage, u saradnji s protivzračnom odbranom drugih dijelova Ukrajinskih odbrambenih snaga uništila je 18 napadačkih bespilotnih letjelica", navodi se u saopćenju.

Eksplozije su se čule u glavnom gradu Kijevu i Odesi u četvrtak rano ujutro, s aktiviranom protivzračnom odbranom i ljudima je rečeno da ostanu na sigurnim mjestima dok se ne prestane oglašavati uzbuna.

"Naš grad nije doživio takav intenzitet napada od početka ove godine! Sinoć je agresor izveo još jedan veliki zračni napad na glavni grad", napisao je na Telegramu Serhiy Popko, šef kijevske gradske vojne uprave.

Nije bilo civilnih žrtava niti štete na stambenim objektima i infrastrukturi.

Na jugu, ukrajinske odbrambene snage su oborile 12 od 15 Shahed dronova lansiranih na Odesu. Tri drona su pogodila dom za smještaj obrazovne institucije, ali nije bilo povrijeđenih. Na dronovima je bila napisana poruka "Za Moskvu".