BiH
76

Rusija duguje BiH 120 miliona eura, u januaru potpisivanje ugovora o konačnom povratu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bosna i Hercegovina trebala bi u januaru 2017. godine potpisati ugovor sa Ruskom Federacijom kojim bi se omogućio povrat duga iz doba SSSR-a prema bivšoj Jugoslaviji, a čiji dio od 125 miliona dolara (oko 120 miliona eura) pripada Sarajevu.

Najava konačnog rješenja pitanja o dugu došla je nakon što je Dmitrij Medvedev prihvatio prijedlog bh. vlasti iznesen u oktobru ove godine, prenose Reuters i ruska agencija TASS.

"Razgovori o određenju datuma potpisivanja ugovora su u toku, a očekujemo da će se to desiti u januaru. Bit ćemo jedina bivša republika kojoj će dug biti isplaćen u novcu", rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Druge države bivše SFRJ dug su naplatile kroz dobra i usluge.

Rusija je sa bivšim jugoslavenskim republikama potpisala memorandum o dugovanju još 2003. godine. Ukupni ruski dug prema SFRJ bio je 1,3 milijarde dolara, a on će se raspodijeliti svakoj bivšoj republici.

Rusija, koja je preuzela sve dugove bivšeg Sovjetskog Saveza, sa većinom bivših jugoslavenskih republika ima riješeno pitanje dugova, osim sa BiH sa kojom je posljednje pregovore vršila 2008. godine.

Problem je ležao, kao i svaki put, u dogovoru entiteta kako bi se novac trebao raspodijeliti.

Prema konačnom dogovoru, Federacija BiH bi trebala dobiti 58 posto, Republika Srpska 29 posto, 10 posto bi išlo vlastima na državnom nivou, a tri posto bi pripalo Brčko Distriktu.

Dugovi Rusije prema Bosni i Hercegovini bazirani su uglavnom na pozajmicama koje je SFRJ upućivala Sovjetskom Savezu za vrijeme teške ekonomske situacije pred kraj Hladnog rata.