BiH
247

Rusi su još 1993. godine upozorili da se u Srebrenici događa genocid

Klix.ba
Vijeće sigurnosti UN-a 1993. godine (Foto: AFP)
Vijeće sigurnosti UN-a 1993. godine (Foto: AFP)
U izvještaju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, a koji potpisuju predstavnici Venecuele, Rusije, Novog Zelanda, Pakistana, Mađarske i Francuske, upozorava se na stanje u Srebrenici uz riječi da bi se mogao desiti genocid.

Rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a. Glavni razlog za protivljenje osudi ovog strašnog zločina je riječ genocid, a za koji je u Haškom tribunalu osuđeno nekoliko osoba. Predstavnik Rusije u VS UN Vitaly Churkin uložio je danas veto na Rezoluciju.

Međutim, za predstavnika Rusije u ovom tijelu prije 22 godine riječ genocid nije bila sporna.

U izvještaju podnesenom tadašnjem generalnom sekretaru Boutrosu Boutros-Ghaliju, Herve Ladsous (Francuska), Andre Erdos (Mađarska), Terrence O'Brien (Novi Zeland), Sher Afghan Khan (Pakistan) i Vasiliy Sidorov (Rusija) jasno navode da je na djelu sistematsko uništavanje Bošnjaka u zaštićenoj zoni.

"Tokom upoznavanja o stanju u Srebrenici, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su nam kazali kako Srbi ne dopuštaju hirurzima da uđu u grad, što je u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom. Bilo je mnogo povrijeđenih koji su trebali operaciju. Jedinom hirurgu u gradu Srbi nisu dozvolili da se bavi svojim poslom. Sprečavati medicinsku pomoć je zločin genocida. Ovaj potez, zajedno sa uskraćivanjem vode i električne energije, znači spori proces genocida", navodi se između ostalog u izvještaju.

"Srebrenica je danas otvoreni zatvor u kojem osobe mogu hodati, ali su kontrolisane i terorizirane sve prisutnijim srpskim tenkovima i drugom teškom artiljerijom u njihovoj blizini. UNHCR je grad opisao kao 'loš izbjeglički kamp'", stoji u izvještaju na 19 strana.