BiH
72

Rušenjem zgrade nekadašnje općine u Tuzli uništava se raritetni spomenik kulture

Piše: Mirza Bošnjak
Zgrada općine Tuzla (Foto: Klix.ba)
Zgrada općine Tuzla (Foto: Klix.ba)
Dvanaest godina nakon što je iseljena zbog ruševnog stanja, zgradu nekadašnje općine Tuzla u ponedjeljak, 24. avgusta, počet će rušiti.

Tako je odlučila Gradska uprava s objašnjenjem da je taj objekat postao ruglo, leglo pijanica, narkomana i štakora. Za rušenje je gradska vlast osigurala 200.000 maraka.

Osim ovog objekta, izgrađenog 1937. godine, rušit će i nekadašnju zgradu Pošte u koju je poslije bila smještena Gradska biblioteka, vrijedno zdanje iz doba Austrougarske monarhije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U roku 30 dana nestat će dva značajna arhitektonsko i kultuno-povijesna objekta u jezgru Tuzle, a ne zna se šta će se na tom prostoru, veličine oko 2.000 kvadratnih metara, graditi. Ne zna se ni to da li je rušenje objekata plod stručne analize ili su to tako odlučili pojedinci iz vlasti koji već godinama vrše pravu čistku objekata što predstavljaju vrijednu spomeničku i kulturnu baštinu.

Mnogi Tuzlaci smatraju da je, nakon što je općinska administracija 2003. godine preselila u nekadašnju zgradu Komande Tuzlanskog korpusa, stari objekat svjesno zapušten i doveden u derutno stanje kako bi se kasnije opravdalo njegovo rušenje. Ima mišljenja da se zgrada mogla i trebala renovirati.

Mijo Franković, ekspert iz oblasti kulturno-istorijske i prirodne baštine, najavu rušenja zgrade “stare općine” komentira gotovo kao vandalski čin.

Mijo Franković (Foto: Klix.ba)
Mijo Franković (Foto: Klix.ba)

"Ova spomenička cjelina do prije nekoliko desetljeća bila je prava prostorna galerija graditeljskih vrijednosti različitih stilova pozicioniranih na Austrougarskoj urbanističkoj matrici. Fenomen tonjenja i neke stihijske radnje osiromašile su ovaj kulturni fundus poput nekadašnje Gimnazija, Kamenog suda, Pošte i drugih. Jedan od rijetkih objekata koji je opstao u izvornom pojavno-gabaritnom stanju je objekt 'Stara općina'. Svojim vremenskim datiranjem i osebujnim i rijetkim primjerom graditeljskog stila, kome pripada, ima svojstvo raritetnog spomenika kulture umjetničkog pravca 'Evropska moderna'. Nakon čitave serije rušenje povijesnih graditeljskih vrijednosti Tuzle, možemo samo bespomoćno konstatovati da će prekid sa prošlošću biti potpun. Nestat će dokazi materijalnog kontinuiteta Tuzle. Autohtona graditeljska i prostorna matrica Tuzle više gotovo i ne postoji, a time i urbano-građanska fizionomija Tuzle", smatra Mijo Franković.

Nažalost, stručnjake poput Frankovića niko nije konsultovao niti jednom prilikom rušenja brojnih vrijednih objekata u centru grada, zbog čega Tuzla gubi nekadašnju fizionomiju i postaje urnek za svojevrsni urbicid.