Blic
0

Rus Aleksandar Mezjajev branit će Ratka Mladića

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Aleksandar Mezjajev, jedan od najpoznatijih haških advokata koji je bio u timu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, branit će Ratka Mladića pred sudom u Haagu, doznaje Blic dodajući kako je još od hapšenja Ratka Mladića u Lazarevu, Mezjajev bio zainteresiran da vodi tim odbrane najpoznatijeg haškog optuženika.

"Nekoliko puta je razgovarao s porodicom i sa sadašnjim advokatom Milošem Šaljićem i rekao kako je zainteresiran za utvrđivanje istina. On je u svojim kolumnama, kao i na predavanjima u Rusiji, često opovrgavao optužnicu Tribunala protiv Mladića za zločine u Srebrenici. Vrlo je poznat i cijenjen u Tribunalu i smatra se jednim od najiskusnijih advokata u Haagu", kaže izvor Blica.

"Darko Mladić je posjetio oca i ponio mu je prijedloge koje smo mi u Beogradu sastavili. On je odmah precrtao jednog advokata iz Republike Srpske i tražio je da ja, zajedno s ruskim advokatom, vodim njegovu odbranu pred Tribunalom. Ja ću, kada sljedeće sedmice dobijem pasoš, otići kod njega i reći mu da nisam fizički sposoban to izgurati. To treba raditi netko mlad, jak, ja mogu iz Beograda pomagati i ništa više", rekao je Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić.

Blic doznaje da će Mezjajev u Haagu, ako ga Mladić angažira, dobiti 90 eura na sat, a njegovi pomoćnici 80 eura.

Mezjajev je nakon izricanja nepravomoćne presude Gotovoni izjavio kako je "presuda Gotovini lukavstvo Haškog tribunala jer za najmasovniji progon civila od Drugog svjetskog rata za krive su označene ukupno dvije osobe, pa i to, prema Tribunalu, zato što nisu dobro pazile čime se bave njihovi podređeni".

"Diveći se hrabrosti i izdržljivosti profesora Šešelja, poželimo mu duhovnu snagu. U Tribunalu je ostao samo jedan čovjek koji može pobjediti taj zločinački sud, a to je profesor Šešelj", jedan je od bisera ruskog advokata, mogućeg Mladićevog branioca.