BiH
0

Rukovodstvo Skupštine SBK ignorira naputke OHR-a

FENA
Travnik
Travnik
Greta Kuna i Zoran Luković od ponedjeljka, 18. jula, pokušavaju izvršiti nalog koji je pred Skupštinu, odnosno Vladu Srednjobosanskoga kantona stavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Danas su, sukladno najavama, ministri u tehničkom mandatu Greta Kuna i Zoran Luković ponovno pokušali preuzeti dužnost, te su obavili razgovor s Ivicom Davidovićem i Senadom Selimovićem, koji su odbili predatu ministarske dužnosti jer, po njihovim riječima, Skupština nije donijela takvu odluku.

Ministri Greta Kuna i Zoran Luković tražili su prijem kod Nikole Simića i Refika Poparića, kojima je Ured visokog predstavnika (OHR) naložio da omoguće rad Vladi Srednjobosanskoga kantona u tehničkom mandatu, međutim, uspjeli su razgovarati samo s Poparićem jer Simić proteklih nekoliko dana nije dolazio u svoj ured.

"Mene je postavila Skupština Srednjobosanskoga kantona i ako ona donese odluku da se vrati Vlada u tehničkom mandatu, spreman sam predati dužnost. Pismo visokog predstavnika za mene nije obavezujuće jer je upućeno na rukovodstvo Skupštine. Ja sam legalist i pozivam Skupštinu da se što prije očituje o ovom pitanju, a ja ću poštivati odluku koju ona donese", izjavio je za Fenu Senad Selimović, koji je na dužnost ministra prosvjete znanosti, kulture i sporta izabran na spornoj izvanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosasnkoga kantona održanoj 10. maja.

"Kada je u pitanju nelegalna Vlada, može se formirati u roku od 6 sati, a kada je u pitanju legalna Vlada, koju je pismom potvrdio i Ured visokog predstavnika, ona ne može doći na poziciju već 6 dana. Iako mi dolazimo svaki dan, razgovaramo s ministrima koji su na našim mjestima, a koji su nelegalni, i nemaju pravo potpisati nikakav dokument niti odluku jer je i visoki predstavnik rekao da nisu ni legalni ni legitimni. Oni dolaze u ministarstvo i njihova se uloga preferira u odnosu na nas i naše poslove, koje smo radili u cijelome mandatu", izjavila je za Fenu Greta Kuna, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta u tehničkom mandatu.

"Nakon pisma visokog predstavnika ja, kao ministar pravosuđa u tehničkom mandatu, svaki dan od ponedjeljka javljam se nadležnim osobama u rukovodstvu Skupštine, kojima je visoko predstavnik i uputio pismo i od kojih očekujemo da nas rasporede i osiguraju mogućnost da radimo.

Također, svaki dan dolazimo na posao u svoje ministarstvo, gdje imamo ljude koji su ranije postavljeni i oni ne žele napustiti ministarstvo, niti izvršiti primopredaju. Kako ne želimo dovesti djelatnike ministarstva u neugodnu situaciju, pričekati ćemo još nekoliko dana da vidimo hoće li se izroditi političko rješenje", izjavio je Zoran Luković, ministar pravosuđa u tehničkom mandatu.