Igor Radojičić
0

"Rukovodstvo RS-a još nije dobilo novo Inzkovo pismo"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas da rukovodstvo Republike Srpske još nije dobilo novo pismo od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzcka u vezi sa zaključcima Narodne skupštine o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

"Nama još ništa nije došlo i u tim odnosima ostaje ono što je bilo juče i prekjuče i još očekujemo odgovor od visokog predstavnika", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Naglasivši da rukovodstvo RS još nije imalo nikakav direktan kontakt sa Inzkom, Radojičić je izrazio očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice biti spremni za razgovore.

Komentarišući jučerašnji sastanak ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, Radojičić je rekao da su stavovi, koji su izneseni nakon ovog sastanka, bili očekivani i napomenuo da je to bila redovna, a ne vanredna sjednica.

Portparol OHR-a Mario Brkić rekao je danas Srni da je visoki predstavnik u BiH juče uputio novo pismo funkcionerima RS u vezi sa zaključcima Narodne skupštine o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, ali nije želio dalje da komentariše tu, kako je naveo, korespondenciju.

Nakon jučerašnjeg sastanka ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, iz OHR-a je saopšteno da će Inzko nastaviti direktnu komunikaciju sa organima vlasti RS.

Na sastanku u Sarajevu, kako je saopšteno, naglašena je ozbiljnost situacije koja je nastala povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja.

U saopštenju se dodaje da je Inzko podsjetio ambasadore zemalja članica Upravnog odbora PIK-a da se rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN o BiH neprekidno potvrđuje da je prema Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik konačni autoritet na terenu za tumačenje civilnih aspekata implementacije Dejtonskog sporazuma.