|

Rukovodstvo GIKIL-a: Kašnjenje pola plate jedan dan ne treba biti razlog za štrajk

Rukovodstvo GIKIL-a: Kašnjenje pola plate jedan dan ne treba biti razlog za štrajk
10
F
FENA
4.3.2017. u 11:14
14
komentara
10

dijeljenja
Rukovodstvo GIKIL-a: Kašnjenje pola plate jedan dan ne treba biti razlog za štrajk Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom odluke o organizovanju generalnog štrajka koji je najavila sindikalna organizacija Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), rukovodstvo te kompanije izrazilo je žaljenje zbog, kako navode, nedostatka razumijevanja koje je zajedničkim naporima građeno posljednjih mjeseci radi isplaćivanja plata na vrijeme i osiguravanja stabilnosti poslovanja.
Rukovodstvo tvrdi da kašnjenje pola plate jedan dan ne bi trebao biti razlog za stupanje u štrajk, naročito uz činjenicu da je zaostala isplata svim radnicima isplaćena isti dan kada je i informacija o štrajku objavljena, odnosno 3. marta.

Smatraju da sve to ni u kom slučaju ne treba biti povezano s aktuelnim štrajkom radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac (KHK), koji plaće nisu dobili 30 mjeseci.

"Rukovodstvo GIKIL-a je posvećeno osiguravanju poboljšanja finansijskih rezultata na izuzetno konkurentnom međunarodnom tržištu i osiguranju stabilnosti direktnog zapošljavanja 1.000 radnika koji primaju u prosjeku 20 posto veću platu od prosjeka u FBiH, zajedno s drugim beneficijama. Rukovodstvo se nada većem razumijevanju i uvažavanju situacije od radnika kako bi, zajedničkim naporima, kompanija ostala konkurentna, ali i napredovala", navedeno je u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...