Posjeta Sarajevu
13

Ruiz-Calavera: U oblasti pravosuđa ima napretka, ali i puno neriješenih problema

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz-Calavera započela je svoju dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a na današnjoj konferenciji je poručila da Evropska komisija u svim zemljama Zapadnog Balkana podržava reforme koje je neophodno provesti kako bi se osigurali preduvjeti za proširenje Evropske unije.

Iako je u Bosni i Hercegovini napravljen određeni napredak kada je riječ o reformi pravosuđa u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu još je mnogo pitanja koje treba riješiti, a jedan od njih je usvajanje Zakona o sudovima BiH te Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

"Očekujem da će Vijeće ministara BiH sutra usvojiti revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, o kojoj su saglasni svi akteri Strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH", kazala je Ruiz-Calavera.

Usvajanje ovih izmjena nazvala je izuzetno važnim ne samo za sigurnost građana BiH, nego i za građane EU, podsjećajući da postoji prijedlog koji je u skladu s međunarodnim preporukama.

Na Samitu u Londonu 9. i 10. jula, dodala je, bit će govora o globalnim prijetnjama sigurnosti te je izrazila nadu da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u London doći sa usvojenim Zakonom o krivičnom postupku koji ispunjava međunarodne standarde.

"Bila bi šteta da BiH bude diskreditirana na takav način i u Londonu pokaže da ova zemlja nema kapacitete da ispunjava najveće standarde u borbi protiv svih oblika krivičnih djela", istaknula je.

Nakon sastanka na ministarskom nivou u okviru Strukturalnog dijaloga, Ruiz-Calavera je na konferenciji za novinare u Sarajevu navela da su o ovoj strategiji saglasni svi učesnici dijaloga.

Pozvala je delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da što prije usvoje izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku koje bi bile u skladu sa evropskim standardima ističući da se radi o zakonu bitnom za bezbjednost građana BiH i cijele EU.

"Riječ je o važnom zakonu za obezbjeđivanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", precizirala je Ruiz-Calavera i podsjetila da su izmjene i dopune usvojene u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ruiz-Calavera se nada da će predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na predstojeći regionalni sastanak u Londonu, čiji će domaćin biti britanski premijer Theresa May, doći sa usvojenim Zakonom o krivičnom postupku, koji ispunjava standarde u borbi protiv svih oblika krivičnih djela uključujući korupciju i organizovani kriminal.

Ona je izrazila zabrinutost što još nije usaglašena konačna verzija zakona o sudovima BiH navodeći da je Evropska komisija i u ovom slučaju spremna da pomogne ispunjavanje evropskih standarda.

"Danas nismo došli do te tačke", rekla je Ruiz-Calavera i dodala da su ministri pravde BiH, Republike Srpske i Federacije BiH istakli da očekuju ministarsku konferenciju 10. jula, kada bi trebalo da bude razmatran ovaj zakon.

Na pres-konferenciji novinarima je ministar pravde Josip Grubeša potvrdio da ovaj dokument predviđa da najsloženiji slučajevi ostaju na nivou BiH, dok bi jednostavnije predmete trebali rješavati sudovi na nižim nivoima.

Dodao je još da Strategija predviđa da se uspostavi bolja saradnja sa zemljama regije te pronađu načini na koje bi te zemlje mogle preuzeti eventualno predmete za koji su oni zainteresirani, a napomenuo je i da će se nastaviti s radom u okviru Strukturiranog dijaloga.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da će usvajanje ovog dokumenta značiti kraj retroaktivne primjene zakona koji je, tvrdi, oštetio nekoliko osoba u postupcima pred sudovima.

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije Genoveva Ruiz-Calavera će tokom dvodnevne posjete BiH prisustvovati završnoj konferenciji projekta koji je finansirala EU, a koji bi trebao doprinijeti boljim uslugama pravosuđa za bh. građane.