{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruglo na ulazu u grad Tuzlaci žele pretvoriti u muzej, ambulantu, objekat za mlade...

21.12.2014. u 18:45
17
83
Ruglo na ulazu u grad Tuzlaci žele pretvoriti u muzej, ambulantu, objekat za mlade...
17
Udruženje građana Kreka iz Tuzle nedavno je pokrenulo inicijativu za renoviranje zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje "Partizan", koja je u poratnim godinama devastirana i potpuno uništena.
Nekadašnje stjecište tuzlanskih sportista i sportskih ekipa danas je svojevrsno ruglo u zapadnom dijelu grada čiji građani vape za objektom u kojem će se okupljati mladi ili priređivati izložbe. Objekat je odlukom Općinskog sekretarijata 1995. godine izuzet u odbrambene svrhe, uz obavezu njegovog vraćanja u pređašnje stanje nakon korištenja.

DTV "Partizan" nikada poslije nije zasjao punim sjajem, štaviše svakodnevno je bio izložen propadanju, a u njemu su se okupljali beskućnici. UG "Kreka" pokrenulo je inicijativu za adaptaciju zgrade DTV "Partizan" i od Gradskog vijeća tražit će da se odluka iz 1995. godine realizuje, odnosno da se objekat vrati u prijašnje stanje i da mu se vrati namjena.

"Mi predlažemo da se objekat adaptira i da se prostor pretvori u muzej, ambulantu, prostorije za mlade, prostorije mjesne zajednice i niza drugih sadržaja. Također, postoji i opcija njegovog rušenja, ali to može svako uraditi. Vrijednost ovakvog objekta u historijskom, kulturološkom, ali i svakom drugom smislu je nemjerljiva", navodi Derviš Čičko iz Udruženja "Kreka".

Mijo Franković, ekspert iz oblasti kulturnog naslijeđa, navodi kako je objekat DTV "Partizan" u Kreki jedan od najkapitalnijih spomeničkih vrijednosti austro-ugarskog perioda u Tuzli. Franković navodi kako bi u inicijativu, prema njegovom mišljenju, trebalo uključiti restauraciju i konzervaciju stambenih objekata u tzv. Kolonama – Kreka radi značaja njegove raritetnosti i dokumentarnosti.

Na potezu je Gradsko vijeće Tuzla, koje bi trebalo realizovati odluku iz 1995. godine i na taj način osujetiti eventualne pokušaje građevinskih lobija da objekat DTV "Partizan" u potpunosti poruše i promijene namjenu, a samim tim i prekinu stoljetnu tradiciju sportskog i kulturnog života u Kreki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: