BiH
17

Ruglo na ulazu u grad Tuzlaci žele pretvoriti u muzej, ambulantu, objekat za mlade...

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje građana Kreka iz Tuzle nedavno je pokrenulo inicijativu za renoviranje zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje "Partizan", koja je u poratnim godinama devastirana i potpuno uništena.

Nekadašnje stjecište tuzlanskih sportista i sportskih ekipa danas je svojevrsno ruglo u zapadnom dijelu grada čiji građani vape za objektom u kojem će se okupljati mladi ili priređivati izložbe. Objekat je odlukom Općinskog sekretarijata 1995. godine izuzet u odbrambene svrhe, uz obavezu njegovog vraćanja u pređašnje stanje nakon korištenja.

DTV "Partizan" nikada poslije nije zasjao punim sjajem, štaviše svakodnevno je bio izložen propadanju, a u njemu su se okupljali beskućnici. UG "Kreka" pokrenulo je inicijativu za adaptaciju zgrade DTV "Partizan" i od Gradskog vijeća tražit će da se odluka iz 1995. godine realizuje, odnosno da se objekat vrati u prijašnje stanje i da mu se vrati namjena.

"Mi predlažemo da se objekat adaptira i da se prostor pretvori u muzej, ambulantu, prostorije za mlade, prostorije mjesne zajednice i niza drugih sadržaja. Također, postoji i opcija njegovog rušenja, ali to može svako uraditi. Vrijednost ovakvog objekta u historijskom, kulturološkom, ali i svakom drugom smislu je nemjerljiva", navodi Derviš Čičko iz Udruženja "Kreka".

Mijo Franković, ekspert iz oblasti kulturnog naslijeđa, navodi kako je objekat DTV "Partizan" u Kreki jedan od najkapitalnijih spomeničkih vrijednosti austro-ugarskog perioda u Tuzli. Franković navodi kako bi u inicijativu, prema njegovom mišljenju, trebalo uključiti restauraciju i konzervaciju stambenih objekata u tzv. Kolonama – Kreka radi značaja njegove raritetnosti i dokumentarnosti.

Na potezu je Gradsko vijeće Tuzla, koje bi trebalo realizovati odluku iz 1995. godine i na taj način osujetiti eventualne pokušaje građevinskih lobija da objekat DTV "Partizan" u potpunosti poruše i promijene namjenu, a samim tim i prekinu stoljetnu tradiciju sportskog i kulturnog života u Kreki.