BiH
56

Ruglo grada: Korito rijeke Miljacke zaraslo bujnom vegetacijom i puno smeća

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rijeka Miljacka je jedan od simbola kojim se glavni grad BiH ne ponosi baš tako često. Nekada zelena boja postala je smeđa, a korito je zaraslo travom i drugom vegetacijom koja je u pojedinim dijelovima grada nabujala i izrasla iznad visine korita.

Ljeti je poseban problem jer se građani koji žive u blizini žale na nesnošljiv smrad. Gradska uprava Grada Sarajeva finansirala je čišćenje korita tokom proteklih godina, ali samo u centralnoj jezgri grada. Prošle godine čišćen je dio od Šeher-ćehajine ćuprije do mosta na Dolac Malti. Međutim, dio od Dolac Malte nije čišćen godinama i vegetacija je toliko nabujala da je izašla van okvira korita. Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi Grada Sarajeva, u ovoj godini planirano je ponovno čišćenje, ali je prioritet centralna jezgra grada.

"Osnovni cilj svih aktivnosti koje realizujemo na vodotocima je sanacija oštećenja, čišćenje i regulacija riječnih korita, zaštita vodnog resursa te poboljšanje protoka vode i zaštita od poplava. Prioritet su sanacije kamene obale rijeke Mljacke, bilo da se radi o oštećenjima nastalim nakon bujice i visokog vodostaja rijeke Miljacke ili oštećenja parapetnog zida u saobraćajnim udesima, što može ugroziti sigurnost pješaka", kazali su nam iz Press sužbe Gradske uprave Grada Sarajeva.

Korito Miljacke u ostalim dijelovima grada Sarajeva bit će čišćeno u skladu s finansijskim mogućnostima Grada.

Općina Stari Grad izvršila je 2012. godine čišćenje korita rijeke Miljacke ispod i iznad brane na Bentbaši, a čišćenje je vršila firma Klico trans na dobrovoljnoj osnovi.

U 2007. godini, kada je gradonačelnica bila Semiha Borovac, bio je potpisan Sporazum sa KJKP Park o čišćenju korita sarajevske rijeke. Čistilo se cijelo korito, za što je bilo izdvojeno 120.000 KM. Tada je istaknuto kako Grad ne može sam raditi na ovom ekološki značajnom projektu te da je potrebno da uključe FBiH, KS i općine te Istočno Sarajevo.

Građani Sarajeva i različita udruženja organizovali su nekoliko puta dobrovoljno čišćenje korita na šetalištu Dariva.

Projektom "Čista rijeka Miljacka" koji je pokrenut 2010. godine bilo je planirano da se korito Miljacke očisti potpuno za pet do sedam godina te da se izgrade kolektori koji bi prečišćavali vodu od fekalija. Nažalost, projekat nikada nije realiziran do kraja.