{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudić: Situacija s medijskim slobodama nikada nije bila gora

F
5.11.2012. u 16:26
0
4
Rudić: Situacija s medijskim slobodama nikada nije bila gora
0
Rudić: Situacija s medijskim slobodama nikada nije bila gora
Borka Rudić
Situacija s medijskim slobodama i zaštitom novinara u Bosni i Hercegovini gora je nego što je ikada bila u historiji BiH, nikada nije bilo teže raditi po uzusima novinarske profesije i nikada nije bilo teže oduprijeti se pritiscima i napadima političara i vlasnika medija na novinare koji žele raditi svoj posao profesionalno.
Ovo je u izjavi za Agenciju FENA kazala generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić povodom obilježavanja 5. novembra Evropskog dana odbrane novinarstva.

Izrazila je stav da je sada presudni trenutak za bh. novinarstvo u smislu da su se potpuno izmiješali interesi vlasnika medija, upravnih odbora i politike, ali i kriminalnih krugova, tako da će novinarstvo i novinari najvjerovatnije izgubiti ovu bitku.

"Linija za pomoć novinarima gotovo svakodnevno zaprima žalbe novinara iz cijele BiH. U zadnjih deset dana imali smo pritužbe novinara iz Goražda, Trebinja, Sarajeva i Zenice što pokazuje da je situacija svuda gotovo ista te da se novinari u svim sredinama suočavaju s problemom zaštite ljudskog dostojanstva i profesionalnog kredibiliteta boreći se pri tome da osiguraju i egzistenciju", ističe Rudić.

Kada su u pitanju otpuštanja novinara, Rudić kaže da u BiH nije bilo drastičnog otpuštanja, ali je navela nekoliko primjera kada su novinari ostali bez posla kao u slučaju ugašenog dnevnog lista "Fokus" te štrajk novinara banjalučkog "Oslobođenja", dodajući da ipak ne postoje pouzdani pokazatelji koliko je novinara ostalo bez posla.

"Tu su još i uposlenici radija Herceg-Bosna, nekoliko novinara iz Radiotelevizije Mostar i TV1 te Hercegovačka televizija. Uime tih novinara u toku su pravi sporovi advokatskog tima koji radi kroz Liniju za pomoć novinarima", podsjeća Rudić.

Ipak, na kraju zaključuje da novinari ne ostaju bez posla zato što medij loše posluje, nego zato što se raznim "dilovima" vlasnika ili novih vlasnika, medij dovodi do ruba propasti, a vlasnici se bogate.

Evropski dan odbrane novinarstva obilježava se od 2007. godine, a prihvaćen je u junu te godine na sastanku čelnika Evropske federacije novinara koja okuplja oko 260.000 novinara iz više od 30 zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: