Ne izlaze
19

Rudari u Stranjanima ne odustaju: Proveli noć pod zemljom, dvojici pozlilo

E. M.
Rudari jame Stranjani kod Zenice noć su proveli stotine metara pod zemljom, a Hitna pomoć je u toku noći reagovala dva puta zbog narušenog zdravlja komorata.
U jami Stranjani trenutno se nalazi više desetina komorata, a isto toliko ih je i u krugu pogona gdje pružaju podršku kolegama koje na ovaj način ne daju jamu u kojoj su radili više decenija, a koja će se, kako je odlučeno, zatvoriti zbog neisplativosti.

Rudari su u jamu sišli nakon više od 24 sata ne želeći dopustiti njeno zatvaranje. Međutim, direktor RMU Zenica Edin Pašić jučer je kazao kako će se sve aktivnosti usmjeriti ka njenom zatvaranju s obzirom na to da su gubici ove jame iz godine u godinu sve veći.

Rudari koji se nalaze u jami, ali i u krugu pogona Stranjani ne žele prihvatiti tu informaciju, a danas će predati i individualne tužbe i krivične prijave protiv nadležnih.

Iako je Pašić naglasio da niko od rudara neće ostati bez posla te da će biti premješteni u druge dvije jame, Raspotočje i Staru jamu, komorati u Stranjanima neprihvatljivim smatraju taj prijedlog, zbog čega se još uvijek nalaze pod zemljom.