{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudari u Federaciji BiH traže da "stanu na noge"

F
1.6.2015. u 15:06
0
17
Rudari u Federaciji BiH traže da "stanu na noge"
0
Rudari u Federaciji BiH traže da "stanu na noge"
Predstavnici sindikata rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine istaknuli su dva zahtjeva čije bi rješenje, smatraju, dovelo rudare u bolji status, a tiču se druge faze dokapitalizacije i potrebnih subvencija rudnicima.
To su kazali na današnjem sastanku u Sarajevu održanom s predstavnicima Federalne vlade, Elektroprivrede BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH , novinarima je kazao da rudari žele da "stanu na noge" pa ma ko bio nosilac druge faze dokapitalizacije, Elektroprivreda ili neko drugi. Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji se zajedno s drugim učesnicima sastanka također obratio novinarima, izjavio je da rudnici generiraju gubitke "i pored 180 miliona KM koje investiramo u njih".

Na sastanku s predstavnicima Vlade, premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Reufom Bajrovićem, bilo je riječi o mjerama za popravku takvog stanja, dodao je Grabovica i naveo planove o osiguranju 314 miliona KM za drugu fazu dokapitalizacije.

To bi, po njegovim riječima, bilo osigurano mjerama subvencioniranja rudarske struke te isključivo bilo usmjereno na proizvodne investicije. Direktor elektroprivrednog koncerna, kao i drugi učesnici sastanka rekli su da je razgovarano i o nužnim pretpostavkama za ozakonjivanje subvencija rudnicima, ali nisu precizirali kakvih, već je, generalno, dogovoreno da idući sastanak istih aktera, kojima bi se pridružili i predstavnici Zavoda PIO, bude održan krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Današnji sastanak s "rudarskim kompleksom koji predstavlja oko 20.000 ljudi" premijer Novalić ocjenjuje kao vrlo značajan i dodaje da su sindikalci veoma otvoreno iznijeli probleme rudara zbog kojih i traže da se u rješavanje uključi Vlada.

Novalić navodi mogući poziv Svjetskoj banci radi finansijske podrške od oko 200 miliona eura. Predsjednik Sindikata rudnika uglja u FBiH Sinan Husić ističe i da u rukovodstva u rudnicima treba postavljati sposobne a ne podobne ljude, kao i da bi željene subvencije rudnicima (za koje je jedan od učesnika sastanka rekao da bi mogle biti i u vidu povećanja cijene uglja za termoelektrane) bile iskorišćene isključivo za nabavku savremenije rudarske opreme i humanije uvjete rada.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović naveo je da su u prošloj godini rudnici poslovali s gubitkom oko 84 miliona, dok resorni federalni ministar Reuf Bajrović, kao jedan od učesnika sastanka, ističe da su sindikalci zatražili veća ulaganja za rudare te uvjete poput smanjenja administracije u rudnicima.

Dotaknuti su i problemi invalida rada rada među rudarima te odnosa poslovodstva i sindikata, zaključio je ministar koji također najavljuje da bi idući sastnak mogao biti krajem juna ili početkom jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: