BiH
0

Rudari u Federaciji BiH traže da "stanu na noge"

FENA
Predstavnici sindikata rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine istaknuli su dva zahtjeva čije bi rješenje, smatraju, dovelo rudare u bolji status, a tiču se druge faze dokapitalizacije i potrebnih subvencija rudnicima.

To su kazali na današnjem sastanku u Sarajevu održanom s predstavnicima Federalne vlade, Elektroprivrede BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH , novinarima je kazao da rudari žele da "stanu na noge" pa ma ko bio nosilac druge faze dokapitalizacije, Elektroprivreda ili neko drugi. Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji se zajedno s drugim učesnicima sastanka također obratio novinarima, izjavio je da rudnici generiraju gubitke "i pored 180 miliona KM koje investiramo u njih".

Na sastanku s predstavnicima Vlade, premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Reufom Bajrovićem, bilo je riječi o mjerama za popravku takvog stanja, dodao je Grabovica i naveo planove o osiguranju 314 miliona KM za drugu fazu dokapitalizacije.

To bi, po njegovim riječima, bilo osigurano mjerama subvencioniranja rudarske struke te isključivo bilo usmjereno na proizvodne investicije. Direktor elektroprivrednog koncerna, kao i drugi učesnici sastanka rekli su da je razgovarano i o nužnim pretpostavkama za ozakonjivanje subvencija rudnicima, ali nisu precizirali kakvih, već je, generalno, dogovoreno da idući sastanak istih aktera, kojima bi se pridružili i predstavnici Zavoda PIO, bude održan krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Današnji sastanak s "rudarskim kompleksom koji predstavlja oko 20.000 ljudi" premijer Novalić ocjenjuje kao vrlo značajan i dodaje da su sindikalci veoma otvoreno iznijeli probleme rudara zbog kojih i traže da se u rješavanje uključi Vlada.

Novalić navodi mogući poziv Svjetskoj banci radi finansijske podrške od oko 200 miliona eura. Predsjednik Sindikata rudnika uglja u FBiH Sinan Husić ističe i da u rukovodstva u rudnicima treba postavljati sposobne a ne podobne ljude, kao i da bi željene subvencije rudnicima (za koje je jedan od učesnika sastanka rekao da bi mogle biti i u vidu povećanja cijene uglja za termoelektrane) bile iskorišćene isključivo za nabavku savremenije rudarske opreme i humanije uvjete rada.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović naveo je da su u prošloj godini rudnici poslovali s gubitkom oko 84 miliona, dok resorni federalni ministar Reuf Bajrović, kao jedan od učesnika sastanka, ističe da su sindikalci zatražili veća ulaganja za rudare te uvjete poput smanjenja administracije u rudnicima.

Dotaknuti su i problemi invalida rada rada među rudarima te odnosa poslovodstva i sindikata, zaključio je ministar koji također najavljuje da bi idući sastnak mogao biti krajem juna ili početkom jula.