BiH
348

Da li će poskupjeti struja kako bi se pomoglo rudnicima?

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sastanak koji je danas održan u Vladi FBiH između premijera FBiH Fadila Novalića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, te predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i direktora JP Elektroprivreda Elvedina Grabovice, bio je konstruktivan, ali nije donio nikakva rješenja niti zaključke.

Razgovarano je o problemima s kojima se rudnici suočavaju već godinama. Uprkos sadašnjem subvencioniranju, rudnici posluju s gubicima, a samo za prošlu godinu oni iznose 84 miliona KM. Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH predložio je Vladi FBiH da povećaju subvenciju rudnicima uvođenjem dodatnih 1,5 feninga u cijenu električne energije. Nakon žustre rasprave koja je trajala više od dva sata, učesnici sastanka rekli su novinarima da su u igri različite opcije, a da je jedna od njih i poskupljenje električne energije.

"Ovo je bio značajan sastanak s rudarskim kompleksom. Postoje brojni problemi, jer se rudari ne mogu liječiti. Razgovor je bio konstruktivniji nego što smo očekivali. Bilo je govora o subvencioniranju za restruktuiranje energetskog sistema, a vjerovatno će biti pozvana i Svjetska banka", rekao je premijer Novalić.

Ministar Bajrović kazao je kako je ovo bio prvi radni sastanak u ovom sastavu, te da će krajem mjeseca biti održan još jedan kako bi se došlo do rješenja. Razgovarano je i o zakonskim rješenjima koja će biti neophodna da bi se riješila ova problematika.

"Postoji politička volja da se ovo riješi, ali nemamo konkretan dogovor. Sindikati traže da se izdvaja veća količina novca, ali nemamo konkretne odgovore jer se ne može izolovati svaki do tih sektora i rješavati pojedinačno. Moramo naći sistemsko rješenje koje će uključivati sve interesne skupine uključujući i penzionere", rekao je Bajrović dodavši da ne zna da li će doći do povećanja cijene električne energije.

Direktor JP Elektroprivreda Elvedin Grabovica rekao je kako su rudnici subvencionirani sa 170 miliona KM, ali da investicije nisu polučile rezultate. S druge strane, predstavnici rudara kazali su kako žele promjenu na čelnim pozicijama, te su istakli da hoće obrazovane i sposobne, a ne politički podobne ljude.

"Tražimo subvenciju za humanije uvjete rada. Mi bismo ih usmjerili za modernizaciju opreme koja će osigurati sigurniji rad. Ne želimo biti nikome problem, želimo da izmirujemo svoje obaveze", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Rok za dogovor je 30. juni, nakon čega će rudari odlučiti kako će postupati dalje.