|

Rudari u FBiH se ujedinili u samostalni sindikat

Rudari u FBiH se ujedinili u samostalni sindikat
15
F
FENA
10.1.2013. u 13:58
14
komentara
15

dijeljenja
1/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U Domu sindikata u Sarajevu danas je održana Osnivačka skupština Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.
Skupština je rezultat napornog rada Inicijativnog odbora za ujedinjavanje sindikata rudnika Kreka, Breza, Kakanj, Zenica, Banovići, Đurđevik, Gračanica i "Abid Lolić" Bila u jedinstvenu sindikalnu organizaciju.

"U vrijeme svakodnevnih podjela i razmimoilaženja, mi smo se ujedinili s ciljem poboljšanja standarda rudara, poštivanja kolektivnog ugovora, jedinstvenog pravilnika te izgradnje prosperiteta", kazao je danas izabrani predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Svečanom djelu Skupštine prisustvovao je i premijer FBiH Nermin Nikšić koji je istakao da je zadovoljan ujedinjavanjem rudara u jednu organizaciju.

"Hvala svima vama koji svoju koru hljeba zarađujete spuštajući se u jame. Oduvijek ste imali odgovoran odnos prema državi i za to vam odajem priznanje. Mi ćemo, s naše strane, učiniti sve da popravimo status rudara u FBiH", kazao je Nikšić.

Prigodnim riječima Skupštini se obratio i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj koji je kazao da je danas održana Skupština "win-win" situacija, odnosno situacija u kojoj su svi na dobitku.

"Bit će nam mnogo lakše pregovarati i dogovarati sve samo s jednom adresom. S druge strane, rudari su oduvijek bili simbol rada, a od danas su i simbol jedinstva", kazao je Trhulj.

U toku Skupštine izabrana su i tijela Sindikata - Glavni i Nadzorni odbor, a usvojen je i Statut.

Samostalni sindikat radnika rudnika u FBiH broji oko 9.500 članova.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...