Dan rudara
30

Rudari nisu zadovoljni opremom i plaćom, ali postižu odlične rezultate

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 21. decembra, Dana rudara, Glavni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja BiH danas je u Sarajevu održao svečanu sjednicu na kojoj su se prisjetili Husinske bune i razmatrali stanje u rudnicima BiH.

Rudari nisu zadovoljni opremom koja je neophodna za postizanje boljih rezultata, a nisu zadovoljni ni prosječnom plaćom od 1.200 KM, kazao je operativac u rudniku Breza Nusret Jusić, tokom sjednice.

"Uslovi rada u rudniku se nisu mijenjali proteklih 30 godina, ali mi se možemo pohvaliti rezultatom od 450.000 tona uglja, koji smo postigli na godišnjem planu, a što je najveća poslijeratna proizvodnja u rudniku Breza", navodi Jusić.

Elektroprivreda je, kako je kazao, obećala donirati široko čelo, što će dodatno olakšati proizvodnju.

"Stanje u rudnicima je bolje, ali daleko je od onog kakvo nam treba. Energetski sektor zavisi od proizvodnje u rudnicima. Obaveza za unapređenje ovoga stanja je obaveza cijele Federacije", ocijenio je ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

On je kazao da bi rudnici trebali do 2014. godine poslovati pozitivno i da se stanje u rudnicima prati te da samo u dva rudnika program ne ide po planu.

"U protekloj godini smo imali pregovore sa sindikatima. Jedna od stvari koja je ostala neriješena je zahtjev rudara da se poveća cijena uglja, ali analize su pokazale da 10 posto povećanja cijene uglja donosi 5,8 posto povećanja cijene električne energije, što znači da ono što dobiju na uglju pojede cijena električne energije", istakao je Trhulj.

Da rudari rade sa tehnologijom iz devedesetih godina potvrđuje i Trhulj te je saglasan da to znatno usporava proizvodnju.

"Ključni problemi u rudnicima su investiranje u rudnike, zaštitu na radu i generalno standard rudara", navodi predstavnik samostalnih sindikata radnika rudnika BiH Fikret Berbić te ističe da imaju dobru suradnju sa Elektroprivredom BiH i da nailaze na razumijevanje.

Izjednačavaju se plaće radnika u rudnicima i Elektroprivredi, riješen je problem sa toplim obrokom i regresom, sljedeći korak je izjednačavanje cijene rada, ističe Berbić.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili Husinske bune kao značajnog događaja za rudare, a to je oružani otpor rudara rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara BiH od 21. do 28. decembra 1920 godine.