Vraćaju se u jamu
213

Rudari u Banovićima prekinuli štrajk, Mirsad Kukić obećao veće plaće i bolje uslove

Piše: A. K.
Rudari ispred zgrade direkcije RMU Banovići (Foto: D. Z./Klix.ba)
Rudari ispred zgrade direkcije RMU Banovići (Foto: D. Z./Klix.ba)
Grupa rudara Rudnika mrkog uglja u Banovićima prekinula je štrajk nakon razgovora s predsjednikom Sindikata rudara Mirsadom Kukićem koji je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva.

"Grupa rudara obavila je razgovor s predsjednikom Sindikata Mirsadom Kukićem koji je istakao da će naši zahtjevi biti ispunjeni u skorije vrijeme. Trenutno se rudari povlače, štrajk je prekinut. Treća smjena radnika ide u proizvodnju", rekao je za Klix.ba banovićki rudar Nermin Turić koji je učestvovao u današnjem štrajku.

Cijela prva smjena rudara iz jame Omazići jutros nije otišla na posao, već su se zaputili prema direkciji Rudnika mrkog uglja u Banovićima gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo, naglašavajući da žele poboljšanje uslova rada.

Rudari od uprave rudnika iz Banovića traže povećanje snižene plaće, zatim uvećanje toplog obroka sa trenutnih deset na 15 KM, kao i poboljšanje cjelokupnih uslova rada koji nisu na zadovoljavajućem nivou.

Ovo je prvi put da su se banovićki rudari pobunili na uslove rada, a kako nam je potvrđeno, razgovori o ispunjavanju svih zahtjeva obavit će se u narednim danima.

Rudnik mrkog uglja Banovići ne nalazi se u koncernu Elektroprivrede BiH, a radnici nisu članovi Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.