Krenuli u jamu
45

Rudari u Banovićima prekinuli štrajk, devetosatni pregovori urodili plodom

Piše: A. K.
Rudari zadovoljni ishodom sastanka (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudari zadovoljni ishodom sastanka (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon skoro devetosatnih pregovora predstavnici rudara i članovi uprave Rudnika mrkog uglja u Banovićima postigli su dogovor. Rudari su prekinuli trodnevni štrajk te večeras treća smjena komorata ulazi u rudarsko okno jame Omazići.

Predsjednik Skupštine sindikata Rudnika mrkog uglja u Banovićima Zijad Lačić nakon sastanka je kazao da je postignut dogovor između rudara i uprave.

"Mi smo donijeli zaključke i skupa s predstavnicima rudara donijeli odluku da se oni vrate na svoja radna mjesta. Radnici podzemne eksploatacije počinju s radom odmah kako bi se uspostavio proizvodni proces, a zaostatak koji je nastao prekidom procesa rada će biti nadoknađen", istakao je Lačić.

Govoreći o sniženim plaćama za tri mjeseca ove godine koje su dočekale rudare zbog čega je i uslijedila pobuna, Lačić je istakao da se već ranije krenulo u određene reforme, a ukoliko budu utvrđene nepravilnosti rudari će dobiti naknade.

"Kroz zaključke se zadužuje ekonomsko-finansijski sektor da do 8. maja 2019. godine izvrši detaljnu analizu obračuna i isplate plaća za januar, februar i mart te utvrdi da li je došlo do oštećenja radnika. Ukoliko se utvrdi da je došlo do toga, za navedene mjesece izvršit će se korekcija, a iznosi će biti isplaćeni na dvije rate u periodu od dva sljedeća mjeseca", naveo je Lačić.

Zijad Lačić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lačić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kada je riječ o poboljšanju uslova rada, kao i povećanju toplog obroka, Lačić je naveo da će se o tome govoriti naknadno, jer sada slijedi izrada pravilnika. Kako je dodao, za ovo su već ranije formirane komisije, a bit će proširene sa po jednim predstavnikom radnika.

Laćić je naglasio da je svakako potrebna izrada novog pravilnika, jer Rudnik mrkog uglja u Banovićima radi po dokumentu koji je star 20 godina. Ovaj dokument se odnosi na isplatu plaća, startnih osnova i slično.

"Rok za izradu pravilnika je dva i po mjeseca, jer smo ga počeli izrađivati prije 15 dana", dodao je on te naglasio da banovićki rudnik isplate vrši striktno od svoje zarade, odnosno prodaje uglja.

Podsjetimo, grupe rudara iz jame Omazići prekjučer ujutro nisu otišle na svoja radna mjesta, već su krenuli put direkcije rudnika kako bi tražili ispunjenje tri zahtjeva, a koja se odnose na povećanje plaća i toplog obroka te poboljšanje uslova rada u jamama.

Ovo je prva pobuna rudara Rudnika mrkog uglja u Banovićima, koji, inače nije dio koncerna Elektroprivrede BiH.