{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudari stupili u štrajk: Ispunjenje zahtjeva za 48 sati ili dolazak pred zgradu EP

9.10.2015. u 13:02
29
30
Rudari stupili u štrajk: Ispunjenje zahtjeva za 48 sati ili dolazak pred zgradu EP
29
Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica danas su se oko 12 sati razišli ispred zgrade Uprave rudnika Stara jama gdje su protekla dva dana protestovali zbog nezadovoljstva u vezi s isplatama plaća i toplih obroka te su tražili i hitnu isplatu regresa.
Jutros je u Upravi rudnika održana vanredna skupština sindikata rudara rudnika Zenica gdje je formiran štrajkački odbor i zvanično proglašen generalni štrajk koji je nastupio tačno u podne. Predsjednik Sindikata Mehmed Oruč je kazao kako je Elektroprivreda dobila rok od 48 sati za ispunjenje zahtjeva, a ukoliko se to ne ispuni rudari će pješke krenuti prema Sarajevu.

"Pješke ćemo krenuti prema Sarajevu i zgradi Elektroprivrede. Imamo tri zahtjeva, prvi je isplata regresa, zatim kontinuirana isplata plaća i toplih obroka te posljednji, hitna ulaganja po donesenim odlukama koje godinu postoje, ali nikad nije došlo do realizacije", kazao je Oruč.

On je dodao da će, ukoliko Elektroprivreda ne reaguje u narednih 48 sati, u ponedjeljak ujutro u 8 sati krenuti iz Zenice u Sarajevo. U protekla dva dana Oruč je kazao da nisu kontaktirali Upravu Elektroprivrede jer ne znaju njihove brojeve telefona.

"Mi s ovom novom Upravom Elektroprivrede nemamo kontakte i brojeve telefona, ali predsjednik Sindikata Sinan Husić je nezvanično uputio poziv da svi sagledaju probleme i donesu neku odluku. Uprava rudnika je svjesna situacije u rudniku Zenica, kopamo najgorom metodom gdje ljudi daju maksimum od sebe, a proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe", dodao je Oruč.

Rudar Stare jame Mehrudin Mahmić je ispred rudnika proveo dvije noći, a samo jedan od četiri prvobitna zahtjeva im je ispunjen.

"Ovdje sam dvije noći proveo, čekali smo sastanak i ništa nam nisu ispunili osim prve tačke. Platili su nam kredite, topli obrok još nisu vratili jer sam predao molbu u banci da nam vrate novac. Za regres ništa, a mi u ponedjeljak ovdje u 7 dolazimo, sve brigade iz svih rudnika i idemo u Sarajevo", poručio je Mahmić.

Rudari su istakli da će u rudnicima raditi samo inspekcije koje rade na održavanju jame jer oni ipak trebaju da se vrate u svoje jame gdje žele da nastave raditi, ali će ustrajati u svojim zahtjevima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: