BiH
15

Rudari i večeras protestuju u Staroj jami, žele isplatu regresa

Piše: E. M.
Rudari Stare jame (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudari Stare jame (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudari rudnika "Stara jama" i nakon sastanka Sindikata rudara i Uprave na kojem se raspravljalo o njihovim zahtjevima, nisu pristali da se vrate u jamu te su odlučili noć provesti na površini uz nastavak potpune obustave proizvodnje.

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, Esad Ćivić, nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata RMU "Zenica" i drugim članovima Uprave rudnika je kazao kako će rudarima biti ispunjena tri od četiri zahtjeva. Regres nije moguće isplatiti, a to je upravo razlog zbog čega će rudari večeras prenoćiti u krugu rudnika.

"Tri zahtjeva od četiri koja su postavljena pred Upravu su ispoštovana, dok isplatu regresa u ovom trenutku zbog finansijskog stanja u rudniku nije moguće ostvariti jer se radi o iznosu od oko 1.500.000 KM", kazao je Ćivić.

On je dodao da će zahtjev za razliku u vrednovanju vanjskih i jamskih radnika rudnika biti ispunjen, ali da je potrebno napraviti prijedlog koji će biti prihvatljiv za sve, pa i one podružnice koje predstavljaju vanjske zaposlene i jamske uposlenike rudnika. Ćivić je dodao da je dezinformacija da su zenički rudnici jedini sa neisplaćenim regresom.

"Sad smo dobili potvrdu od predsjednika Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica, pošto je prisustvovao na današnjem glavnom sastanku Sindikata rudara FBiH, da pojedini rudnici i pored zeničkog nisu isplatili regres, a jedan od njih je i rudnik Breza. Moram reći da je od nesreće u Raspotočju, rudnik Zenica u teškoj finansijskoj situaciji, ali da će regres biti isplaćen do kraja godine", dodao je Ćivić.

S obzirom da današnje okupljanje rudara u rudniku "Stara jama" nije legalno, Ćivić će sutra Općinskom sudu u Zenici podnijeti tužbu da se okupljanje i protest proglasi nelegalnim i nezakonitim te da se donesu mjere koje će rezultirati nastavkom rada.

Predsjednik Sindikata RMU "Zenica" Mehmed Oruč je kazao da su rudari nakon večerašnjeg sastanka jasno poručili da žele obraćanje generalnog direktora Elektroprivrede, te da se ne žele vratiti u jamu dok im se ne kaže šta će biti dalje.