Obustava proizvodnje
57

Rudari rudnika "Abid Lolić" od sinoć odbijaju sići u jamu zbog suspenzije nadzornika

FENA
Rudari (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rudari (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proizvodnja u rudniku "Abid Lolić" kod Travnika obustavljena je od sinoć zbog suspenzije jednog od nadzornika, a rudari i danas odbijaju sići u jamu, potvrdio je Feni predsjednik sindikata ovog rudnika Dževad Hasić.

"Obustava je počela sinoć s trećom smjenom, a nastavili su je danas rudari iz prve i druge smjene", kazao je Hasić, ne želeći govoriti o detaljima obustave rada i zahtjevima rudara.

Jedan od rudara potvrdio je Feni u telefonskom razgovoru kako je razlog zbog kojeg su rudari obustavili proizvodnju suspenzija kolege, te da sada, osim njegovog povratka na posao, traže i smjenu tehničkog direktora, dok preispitivaju i rad sindikata.

"Glavni razlog obustave je suspenzija jednog od nadzornika, a to je faktički otkaz. On radi sa mnom 17 godina i ostavio je kao i ja svoju mladost u rudniku i nećemo sići u jamu dok ga ne vrate", kazao je rudar koji nije želio da mu se spominje ime.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BIH Sinan Husić ističe kako su rudari iz Han Bile do sada, u nekoliko navrata, opravdano stupali u štrajk, ali da u ovom, kako je kazao, "internom obračunu Sindikat ne želi sudjelovati".

"To je interni nesporazum. Ušli su u taj problem i morat će sami izaći iz njega. Mi sigurno nećemo sudjelovati u internom obračunu jedne grupe s drugom i baviti se suspenzijom nadzornika ili smjenom tehničkog direktora i imenovanjem novog", kazao je Husić Feni.

Naglasio je kako je Sindikat do sada uvijek pružao podršku rudarima u Han Biloj te da se bavio unaprjeđenjem njihovog položaja i uvjeta rada.

"Prosjek plaće u tom rudniku je 1.220 maraka i ona je redovna, bez ikakvih problema prilikom isplate. Sada već u tri smjene nema proizvodnje i to je ogroman problem i gubitak za tako mali rudnik, ali morat će misliti sami o njegovoj sudbini i budućnosti", dodao je Husić.