Štrajk i dalje traje
7

Rudari pregovaraju s upravom rudnika u Banovićima i ne odustaju od zahtjeva

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Grupa od desetak predstavnika rudara koji se treći dan nalaze u štrajku trenutno su u zgradi direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima gdje pregovaraju s upravom rudnika.

Sastanku prisustvuje i predsjednik Sindikata rudara Mirsad Kukić, a još uvijek nije poznato da li će rudari pronaći zajednički jezik s upravom rudnika.

Grupa rudara iz jame Omazići prekjučer je odbila krenuti na svoja radna mjesta zbog smanjenja plaće i loših uslova rada.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Od tada i traje obustava rada u ovoj jami, a rudari od Sindikata i uprave rudnika očekuju da se udovolji njihovim zahtjevima koji se odnose na poboljšanje uslova rada u jamama te povećanje plaća i toplog obroka.

Ispred direkcije banovićkog rudnika trenutno nema prisutnih rudara, a kako nam je potvrđeno, određeni broj njih se nalazi i dalje u prostoriji koja je u sklopu jame Omazići.

Oni i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva, a štrajk će prekinuti tek nakon postizanja dogovora s upravom preduzeća.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Na parking prostoru ispred direkcije rudnika nalaze se pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a koji su jučer i odblokirali željezničku prugu.

Trenutno se isporuka uglja putem željezničke pruge odvija nesmetano.

Ovo je, inače prvi put da su banovićki rudari digli pobunu zbog loših uslova rada.