Teški uslovi rada
777

Rudari Kreke idu u štrajk: Nehumano je da u 21. vijeku ugalj kopamo krampom

A. K.
Tuzlanski rudari rade u nehumanim uslovima (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski rudari rade u nehumanim uslovima (Foto: A. K./Klix.ba)
Nehumani uslovi rada u Rudnicima Kreka, izostajanje investicija i kašnjenje plaća doveli su rudare do toga da u ponedjeljak stupaju u štrajk. To podrazumijeva obustavu rada, kojom će pokušati izvršiti pritisak na nadležne kako bi se stanje popravilo.

U Rudnicima Kreka zaposleno je okvirno 2.300 rudara koji se svakog mjeseca suočavaju s kašnjenjem plaće, a još veći problem predstavlja neinvestiranje u novu opremu, što dovodi do nemogućnosti ispunjenja mjesečnih i godišnjeg plana rada.

Kako bi ukazali na brojne probleme u kojima se nalaze, tražeći od Elektroprivrede BiH, u čijem se koncernu nalaze, što hitnije poboljšanje uslova rada, rudari će u ponedjeljak stupiti u štrajk koji podrazumijeva obustavu rada.

"Skoro svaki mjesec rudari Kreke dođu u situaciju da moraju na ovakav način, legalno, legitimno i u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima braniti interese i prava radnika. Mi nismo dobili ono što smo trebali, a to su redovne isplate plaća u skladu s potpisanim granskim kolektivnim ugovorom te investiranje u rudnike kako bi humanizirali rad, a samim tim ostvarili i bolji proizvodni rezultat", kaže za Klix.ba predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Plan investicija u sve rudničke ispostave u iznosu od 158 miliona konvertibilnih maraka do danas nije realiziran. To bi znatno poboljšalo uslove rada u rudnicima u kojima, prema Tokićevim riječima, rudari i danas kopaju ugalj krocom (jedna vrsta motike, op.a.) i krampom.

"Rudari su se na sve moguće načine dosad snalazili, ali svemu dođe kraj. Sad imamo situaciju da Rudnici Kreka ne mogu odgovoriti planskom proizvodnom rezultatu, a samim tim kao posljedica toga dolazi i nemogućnost stabilnog ekonomsko-finansijskog poslovanja. Bez pomoći Elektroprivrede BiH mi jednostavno ne možemo opstati i funkcionisati", naglašava Tokić.

Slabija proizvodnja i povrede na radu

U zavisnosti od broja radnih dana, mjesečni plan proizvodnje se kreće od 165 do 180 hiljada tona uglja, dok je godišnji između 2.200.000 i 2.400.000 tona uglja. Skoro 90 posto cjelokupnog plana je namijenjen za Termoelektranu u Tuzli.

"Mi smo otprilike 70 posto na ostvarenju plana i isključivo problem imamo na Površinskom kopu Dubrave koji daje od 2.500 do 3.000 tona uglja dnevno kada je u punom kapacitetu. Ali, ovo što se dešava po pitanju neinvestiranja dovelo je do toga da taj rudnik ne može odgovoriti zadatku i kada nam on 'iskoči' nemamo stabilnu proizvodnju koja bi u Kreki dnevno trebala biti 6.000 tona uglja, a sada je od 4.000 do 5.000 tona uglja", ističe Tokić.

Rudniku lignita Mramor neophodno je nabaviti visokomehanizovano čelo koje bi dovelo do stabilne i sigurne proizvodnje do 1.8000 tona uglja dnevno, dok na dva površinska kopa treba kupiti novu mehanizaciju, čime bi se stvorili uslovi da Kreka može ugljem nesmetano snabdijevati budući Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

"Rudari Mramora u 21. vijeku rade krocom i krampom i ostvaruju dnevnu proizvodnju između 800 i 900 tona, a onda možete zamisliti šta bi značila znatno veća proizvodnja veoma kvalitetnog lignita. Ti ljudi bi i umjesto fizičkog rada primjenjivali savremeni stroj. Sve procedure su urađene, ali nama još niko u državi ne može dati odgovor zbog čega opreme nema", dodaje predsjednik Sidnikata Rudnika Kreka.

Loši uslovi rada dovode i do stvaranja kontinuiranih povreda na radu, a u ovoj godini u Rudniku lignita Mramor zabiježen je i jedan smrtni slučaj u jamskoj eksploataciji.

"Što se tiče Kreke, lakše i teže tjelesne povrede kod rudara se dešavaju u kontinuiranom broju. Kada je riječ o zaštiti na radu, ona se maksimalno sprovodi u onoj mjeri u kojoj je to moguće, ali osnovni uslov da bismo imali humani rad je upravo investiranje o kojem sam govorio. Moderna oprema donosi i znatno sigurnije uslove za rad te mnogo manje povreda. Mi to zasad nemamo", potcrtava Tokić.

Rudari rade kao da nema korone

Govoreći o pandemiji koronavirusa, on navodi da su rudari neprekidno radili sve protekle mjesece, ugrožavajući svoje, ali i zdravlje porodica.

"Rudar ne može raditi online i nama je zbog toga krivo što mu se ne posvećuje adekvatna pažnja te se prema njemu odnosi kao prema biću koje je imuno na koronavirus. Odgovorno tvrdim da rudar ne može primijeniti nikakve mjere koje se preporučuju od svih kriznih štabova. Rudar mora raditi u grupama, prljavštini i bez maske koju je nemoguće koristiti. I sada umjesto da dobijemo neke benefite dovedeni smo u situaciju da je upitna isplata plaća. To nas boli", kazao nam je na kraju Tokić.

Predsjednik Rudnika Kreka na kraju je izrazio nadu da će nadležni konačno pronaći načina za izlazak iz teške situacije. Naglasio je da štrajk ne donosi dobro zbog gubitka u materijalnom smislu, ali i pokretanja lavine pitanja koja su otvorena, međutim, rudari su na to sada primorani.