Donijeli konačnu odluku
861

Rudari 23. novembra dolaze u Sarajevo: Pred zgradom Vlade FBiH borit će se za egzistenciju

A. K.
Detalj sa sjednice u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Detalj sa sjednice u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Sindikalne organizacije sedam rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH danas su donijeli zvaničnu odluku po kojoj 23. novembra u 11 sati dolaze na protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.
Vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Fedracije BiH održana je danas u Tuzli, a tom prilikom je donesena odluka o protestnom okupljanju u Sarajevu.

Razlog za ovakav potez rudara rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, po nalogu menadžmenta Elektroprivrede BiH.

"Umjesto toga u primjenu se stavljaju pravilnici koji nisu usklađeni s kolektivnim ugovorom i usaglašeni sa sindikatom. Novim pravilnicima osnovna plaća kopača u jami se smanjuje sa 850 na 570 KM", kazao je predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

Tokom današnje sjednice sindikata, utvrđena je i lista zahtjeva, na osnovu koje rudari od nadležnih traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu koncerna, zatim kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage dva spomenuta pravilnika koji bi se, prema najavama, trebali početi primjenjivati od decembra ove godine.

"Protest u Sarajevu neće biti borba za plaću, već za egzistenciju i tog 23. novembra sudbina rudara će biti riješena. Kako će bilo koji od rudara ispuniti plan kada nema s čime da radi? Sve investicije su zaobišle rudnike Kreka i ne može se lopatom i krampom, uz ove cijene uglja, ispuniti zacrtani plan. Već tri mjeseca sav ugalj iz Kreke, po naredbi Elektroprivrede BiH, ide Termoelektrani Tuzla po cijeni od 43 KM po toni. Nije dozvoljeno stanovništvu da ga kupi za 116 KM po toni", naglasio je predsjednik Sindikata radnika Kreke Zuhdija Tokić.

Rudari su danas sačinjene zahtjeve proslijedili na adrese premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru industrije, energije i rudarstva Nerminu Džindiću. Također, rudari su nadležne o svemu ranije obavještavali, međutim, odgovor nisu dobili.