BiH
372

Rudar koji je učestvovao u spašavanju: Samo mi znamo kako nam je dole u jamama

Klix.ba
Sedin Tufekčić
Sedin Tufekčić
Sedin Tufekčić, jedan od rudara u jami Raspotočje koji nije bio zarobljen u rudniku, ali je učestvovao u spašavanju kolega, prenio je medijima svoje utiske nakon što su prvi rudari napokon počeli izlaziti iz jame.

"Bilo je veoma, veoma teško. Prostorije su uništene dole, transportni hodnik... Nismo mogli proći do njih, pa je krizni štab zajedno sa tehničkim direktorom odlučio da krenemo u spašavanje duž transportnog hodnika. Uspjeli smo im prvo osigurati zrak, imali smo komunikaciju sa njima. Od jutros smo od pet sati dole i oko sedam sati smo bili 20 metara od njih i čuli se s njima. Ekipa je jutros ubrzano došla do njih i hvala Bogu da je sada sve bolje", kazao je Tufekčić suzdržavajući emocije.

On je kazao da samo oni koji su svaki dan u jami i jedu rudarski kruh mogu reći kako im je zaista i kako se osjećaju kada njihove kolege budu zarobljeni na velikim dubinama ili kada, nažalost, neko od njih pogine.

"Zahvaljujem se ovom prilikom ljudima iz drugih rudnika koji su nam veoma dobro pružili u pomoć. Ponijeli su se na pravi način, ponijeli su se rudarski", kazao je Tufekčić.

Dodao je da je najbitnije da su sada svi dobro, a da će kasnije razmišljati šta dalje.