{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor RMU Zenica: U rudniku Raspotočje zarobljena 34 rudara, a ne osam

5.9.2014. u 01:04
240
53
Direktor RMU Zenica: U rudniku Raspotočje zarobljena 34 rudara, a ne osam
240
Agonija u rudniku Raspotočje još uvijek traje, a prema zvaničnim informacijama 34 rudara je ostalo zatrpano u tunelima rudnika, a ne osam kako se satima nakon "gorskog udara" vjerovalo.
Direktor RMU "Zenica" Esad Ćivić je kazao da je komunikacija sa rudarima u toku i da su svi dobro i zdravo.

"Prema posljednjim informacijama, od 56 rudara 22 su izašla, a 34 ih se nalaze u području koje je ugroženo. Redovno ostvarujemo komunikaciju i oni su svi dobro i zdravo. Poduzeli smo mjere da dostavimo veće količine zraka i u završnoj fazi su pripreme za uklanjanje materijala", izjavio je Ćivić.

Među prisutnima članovima porodica ispred rudnika Raspotočje pojavile su se priče da nije poznata lokacija jednog od rudara, što je Ćivić demantovao.

"Nemamo informacije da je neki rudar na mjestu gdje mi to ne znamo. Mi smo imali informaciju da se radi o osam rudara, a smjenski poslovođa kada je izašao dao je tačan broj rudara koji su ostali u jami", dodao je Ćivić.

Ne zna se tačno koliko će trajati otkopavanje kako bi se došlo do rudara, ali prema riječima Ćivića oni mogu izdržati dok čete za spasavanje ne dođu do njih.

Rudari se trenutno nalaze u prostoriji koja je sigurna i dobrog su psihičkog i fizičkog stanja.

"Stigla nam je pomoć iz Breze i Kaknja, a dolaze i kolege iz Đurđevika i vrlo brzo će biti ovdje. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti i sigurno je da što god nam bude trebalo, mi ćemo dobiti", izjavio je Ćivić te dodao da nije poznato koliko će dugo trajati spasavanje.

Direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica prisustvovao je sastancima križnog štaba i istakao je da su uloženi svi napori kako bi se zarobljeni rudari spasili.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić je apelirao da se spriječi panika te da se pokaže da se ulažu svi napori da se spasu zarobljeni rudari.

"Rudarska solidarnost je velika, ovi rudari ne razmišljaju da se jave svojim porodicama već oni pomažu svojim kolegama", kazao je Nikšić te dodao da ostaje u rudniku Raspotočje sve dok se rudari ne spase.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: