BiH
0

RTVFBiH: Ohrabreni smo stavovima Ambasade SAD i EU-a

FENA
Poslovodni odbor Radio-televizije (RTV) Federacije Bosne i Hercegovine snažno je ohrabren stavovima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Delegacije Evropske unije u BiH povodom imenovanja privremenog Upravnog odbora te medijske kuće, saopćio je danas njen poslovodni odbor.

"Posebno značajnim smatramo jasan poziv svim domaćim institucijama da poštuju važeće zakonske odredbe uz obazrivo djelovanje i izbjegavanje donošenja odluka koje bi mogle biti protivne slobodi, profesionalnosti, nezavisnosti i nepristrasnosti medija. Vrijednosti koje promoviraju SAD i EU, u pogledu dostizanja visokih standarda medijskih sloboda, od krucijalne su važnosti za napredak bh. društva i pridruživanje EU", navodi se u saopćenju.

Reakcije pristigle iz State Departmenta i Evropske Unije u proteklom periodu su nas dodatno ohrabrile za poduzimanje i provođenje potrebnih programskih i kadrovskih promjena, a koje su za cilj imale postizanje pune izbalansiranosti televizijskog programa i omogućavanje jednakog pristupa javnom servisu svim protagonistima društveno-političke scene.

"Ovdje podsjećamo kako je State Department u svom godišnjem izvještaju eksplicitno naveo da su "dva javna entitetska emitera održavala stavove političkih stranaka na vlasti", dok se o uređivanju programa na FTV-u također oglasila i Evropska komisija naglasivši kako "neosnovanom i neprofesionalnom izvještavanju nema mjesta na javnom emiteru, a posebno u zemlji koja želi da jednom postane članica EU", navedeno je u saopćenju.

U Federalnoj televiziji vjeruju da su u posljednja dva mjeseca uspjeli otkloniti nedostatke zbog kojih su i stigle ovakve reakcije predstavnika najviših institucija zemalja zapadne demokratije.

Stavove iskazane u jučerašnjem saopćenju ambasadora Moona i Sorensena, Poslovodni odbor RTV-a FBiH shvata i kao dodatni poticaj za još odgovornije kreiranje televizijskih programskih sadržaja kako bi cjelokupni program, a posebno informativni dio, uspio odgovoriti potrebama svih demokratskih aktera na društvenoj sceni i svim kategorijama bosanskoherecgovačkog društva.