Poslovodni odbor
0

Imenovanje novih članova UO moglo bi zaustaviti poslovanje RTVFBiH

Klix.ba
Poslovodni odbor RTV Federacije BiH oglasio se u povodu novonastalih događaja i izrazio bojazan da bi oni mogli potpuno zaustaviti odvijanje ukupnog poslovanja u RTV Federacije BiH, a riječ je o događajima u Parlamentu Federacije BiH 26.06.2012. godine, koji su doveli do imenovanja nova tri člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH, odnosno načina i potpunog odsustva zakonskih procedura kako je to imenovanje u Federalnom Parlamentu provedeno.

Poslovodni odbor smatra da osobe koje su imenovane, s obzirom na svoje reference, u redovnoj proceduri putem konkursa svakako mogu biti izabrane na pozicije u Upravnom odboru, međutim ovakav naprasni izbor članova Upravnog odbora RTV Federacije BiH dovodi u sumnju njihov budući profesionalni rad u najvišoj upravljačkoj strukturi RTV Federacije BiH.

"Iz tog razloga pozivamo sve parlamentarne stranke i zastupnike u oba doma Parlamenta Federacije BiH da izbor članova Upravnog odbora vrate u okvire sistema, transparencije i proceduralnog postupanja pri odabiru kandidata jer se bojimo da ovakva praksa djelovanja političkih stranaka prema RTV Federacije BiH otvara mogućnost da se uređivačka politika RTV Federacije BiH stavi pod direktni nadzor političkih centara moći. Iz tog razloga prisiljeni smo se obratiti organizacijama koje se bore za slobodu medija, pravosudnim institucijama i ambasadama zemalja sa dugotrajnom demokratskom tradicijom i zatražiti njihovu zaštitu", stoji u saopćenju Poslovodnog odbora.

Podsjećaju i na nedavne negativne ocjene međunarodnih institucija o programu Federalne televizije, uključujući i ocjenu State Departmenta koji je u svom godišnjem izvještaju eksplicitno naveo da su "dva javna entitetska emitera odražavala stavove političkih stranaka na vlasti“.

Također, krajem prošle godine i Evropska komisija iskazala je slične ocjene, a reagirajući na program FTV-a, glasnogovornik Evropske komisije Peter Stan, u ime evropskog povjerenika Štefana Fulea, rekao je da “neosnovanom i neprofesionalnom izvještavanju nema mjesta na javnom emiteru, a posebno u zemlji koja želi jednom postati članica EU”.

"Otuda, a nakon što je Poslovodni odbor poduzeo niz uspješnih mjera u otklanjanju ovakvih programskih nedostataka Federalne televizije, koje su od strane međunarodnih organizacija primjećene, dodatno nas zabrinjava ovakav destruktivni nastup našeg osnivača, Parlamenta Federacije BiH", zaključuje Poslovodni odbor RTVFBiH.