Nezadovoljne kaznama
0

RTV kuće u BiH nikad nisu dobile tužbu protiv RAK-a

Sarajevo-x.com
Regulatorna agencija za komunikacije je nezavisna institucija koja, na nivou države BiH, reguliše polja telekomunikacija i elektronskih medija. Ne libi se da odreže drakonske kazne medijima koji emituju program u kojem se predstavlja nacionalna ili vjerska netolerancija, nasilje.., budući da je sprečavanje ovakvih aktivnosti od vitalnog interesa za dobrobit naroda BiH. Međutim, pravna lica koja su kažnjena često tuže i sam RAK.

"Na odluku RAK-a pravno lice podnosi žalbu Vijeću. Ako je nezadovoljno odlukom koju donese Vijeće onda može uložiti tužbu Sudu BiH. Do sada smo imali mnogo tužbi, i Sud BiH je preko 40 donio u našu korist. Još uvijek se nije dogodila nijedna presuda koja nije bila u našu korist što pokazuje da svoj posao radimo profesionalno i u skladu sa zakonima BiH“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Sud BiH je u četvrtak donio još jednu presudu u korist RAK-a i to po tužbi RTV BN iz Bijeljine iz 2006. godine. Naime, RAK je ovu kuću kaznio sa 5.000 maraka zbog nepravednog i pristrasnog uređivanje programa, te lažnog i varljivog materijala koji je korišten tokom emisije.

RAK su tužili i RTV FBiH jer im je izrečena kazna od 10.000 KM zbog kršenja Kodeksa za emitovanje RTV programa, potom „BH TELECOM“ kojem je, također, izrečena kazna 10.000 maraka zbog kršenja Zakona o komunikacijama, „VIKOM RTV“ iz Banja Luke kojima je izrečena kazna od 5.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencija...

Prema riječima Odobašićeve ovo su samo neki od predmeta u kojima je tužena strana RAK.

"Nas tuže pravna lica koja smo kaznili sa 50.000, a i ona koja su kažnjena sa 5.000 KM. Tačno je da sudski procesi dugo traju ali drago nam je da postoji institucija poput Suda BiH koja preispituje i naš rad jer to je još jedan pokazatelj da je BiH demokratska država“, kazala je Odobašićeva.