|

RTV kuće u BiH nikad nisu dobile tužbu protiv RAK-a

RTV kuće u BiH nikad nisu dobile tužbu protiv RAK-a
0
S
Sarajevo-x.com
23.11.2009. u 08:02
3
komentara
0

dijeljenja
RTV kuće u BiH nikad nisu dobile tužbu protiv RAK-a
Regulatorna agencija za komunikacije je nezavisna institucija koja, na nivou države BiH, reguliše polja telekomunikacija i elektronskih medija. Ne libi se da odreže drakonske kazne medijima koji emituju program u kojem se predstavlja nacionalna ili vjerska netolerancija, nasilje.., budući da je sprečavanje ovakvih aktivnosti od vitalnog interesa za dobrobit naroda BiH. Međutim, pravna lica koja su kažnjena često tuže i sam RAK.
"Na odluku RAK-a pravno lice podnosi žalbu Vijeću. Ako je nezadovoljno odlukom koju donese Vijeće onda može uložiti tužbu Sudu BiH. Do sada smo imali mnogo tužbi, i Sud BiH je preko 40 donio u našu korist. Još uvijek se nije dogodila nijedna presuda koja nije bila u našu korist što pokazuje da svoj posao radimo profesionalno i u skladu sa zakonima BiH“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Sud BiH je u četvrtak donio još jednu presudu u korist RAK-a i to po tužbi RTV BN iz Bijeljine iz 2006. godine. Naime, RAK je ovu kuću kaznio sa 5.000 maraka zbog nepravednog i pristrasnog uređivanje programa, te lažnog i varljivog materijala koji je korišten tokom emisije.

RAK su tužili i RTV FBiH jer im je izrečena kazna od 10.000 KM zbog kršenja Kodeksa za emitovanje RTV programa, potom „BH TELECOM“ kojem je, također, izrečena kazna 10.000 maraka zbog kršenja Zakona o komunikacijama, „VIKOM RTV“ iz Banja Luke kojima je izrečena kazna od 5.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencija...

Prema riječima Odobašićeve ovo su samo neki od predmeta u kojima je tužena strana RAK.

"Nas tuže pravna lica koja smo kaznili sa 50.000, a i ona koja su kažnjena sa 5.000 KM. Tačno je da sudski procesi dugo traju ali drago nam je da postoji institucija poput Suda BiH koja preispituje i naš rad jer to je još jedan pokazatelj da je BiH demokratska država“, kazala je Odobašićeva.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...