"SNSD nagradio svoje medije"
0

RTRS-u, Nezavisnim novinama i Glasu Srpske 400.000 KM

FENA
Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS
Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas Vladu RS-a i SNSD da objasne građanima na osnovu kojih kriterija su podijelili novac pojedinim medijima u RS-u.

Iz Budžeta RS-a jučer je entitetska vlada odobrila milion maraka Radio-televiziji RS-a (RTRS), “Nezavisnim novinama" odobreno je 400 hiljada maraka, "Glasu Srpske" 400 hiljada, "Fokusu" 360 hiljada , a "Presu" 200 hiljada KM.

U današnjem reagiranju SDS kritikuje ovu odluku jer je, navode, novac podjeljen i to prije nego što je javni poziv završen, čime su ostali mediji dovedeni u neravnopravan položaj, s namjerom da im se pošalje poruka da bi mogli ostati bez pomoći ukoliko se aktivno ne uključe u kampanju podrške SNSD-u.

“Odlukom da svojim medijskim pulenima podijeli dva miliona maraka, Vlada RS-a potvrdila je da nije riječ o pomoći medijima nego klasičnom plaćanju predizborne kampanje SNSD-a i nagrađivanju partijskih medija”, navodi ta stranka.

Poslednji potez Vlade u kojem su, smatra SDS, na nezakonit način favorizirani javni servis i štampani mediji u vlasništvu SNSD-u bliskih biznismena, predstavlja direktnu ucjenu preostalih medija i pokušaj krojenja i njihove uređivačke politike.

SDS poručuje na kraju Vladi RS-a i SNSD-u da “mogu kupiti uređivačku politiku medija, ali neće moći ubijediti građane RS-a da im je dobro i da žive u ekonomskoj renesansi, dok njih dvije trećine živi u siromaštvu”.