BiH
0

RS: Za održavanje nacionalnih parkova Sutjeska i Kozara 1,7 miliona dolara

FENA
Za održavanje nacionalnih parkova Sutjeska i Kozara, te šumskih rezervata Lom i Janj uskoro bi trebalo da budu opretarivna sredstva od 1,7 miliona američkih dolara.

Naime, Vlada RS-a je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju bespovratnog granta sredstava Globalnog fonda za zaštitu (GEF), kojeg podržava Svjetska banka, za Projekat šumskih i planinskih zaštićenih područja.

Za ovaj projekat šumskih i planinskih zaštićenih područja, RS-u su namijenjena sredstva u iznosu od 1.700.000 američkih dolara, što je 50 posto od ukupnog iznosa granta odobrenog za BiH koji iznosi 3.400.000 američkih dolara.

Ova sredstva će biti usmjerena za održavanje nacionalnih parkova Sutjeska i Kozara, šumskih rezervate Lom i Janj, kao i za troškove primjene projekta u okviru Sektora za koordinaciju projekata, razvoj i evropske integracije u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Cilj i namjena sredstava Globalnog fonda za zaštitu, je rješavanje prijetnji po biodiverzitet, promocija upravljanja ekosistemima i širenje sistema zaštićenih područja, pružanje tehničke pomoći i obuka za pripremu i ažuriranje planova upravljanja zaštićenim područjima, kao i rješavanje pitanja aktivnosti razvoja turizma i održivosti projekta.