Doboj
0

RS: Vozovi će stajati dok zahtjevi mašinovođa ne budu ispunjeni

SRNA
Oko 230 mašinovođa Željeznica Republike Srpske i danas se nalazi u dobojskoj Radionici za održavanje šinskih vozila, odlučni u stavu da ne pokrenu vozove dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, javlja dopisnik Srne iz Doboja.

Mašinovođe su sinoć oko 18.00 sati zaustavile vozove.

Prema riječima njihovih predstavnika, na oglasnoj ploči Radionice za održavanje šinskih vozila jutros se našla naredba Uprave ŽRS da mašinovođa napuste krug radionice.

Mašinovođe odbijaju da napuste krug radionice, tvrdeći da na ovaj način čuvaju svoju imovinu. 

Prema nezvaničnim informacijama, Uprava ŽRS sinoć i rano jutros pokušala je da pronađe zamjenu, odnosno nove mašinovođe koje bi upravljale vozovima.

"Traže penzionere, ljude koji su zbog invaliditeta prestali da voze. Međutim, čak su i oni slidarni sa nama i nisu prihvatili ponudu Uprave", navode predstavnici mašinovođa.

Mađinovođe iz cijele RS koje su su okupile u Doboju odlučne su u stavu da neće pokrenuti željeznički sobraćaj dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.Osnovni zahtjev, kako su to juče saopštili generalnom direktoru ŽRS Draganu Savanoviću, jeste isplata razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalja isplata kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.
Uprava željeznica RS juče je jasno poručila željezničarima da nema novca i da ovi zahtjevi ne mogu biti ispunjeni.

Tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika mašinovođa i Uprave ŽRS novinarima je bio zabranjen ulazak u Upravnu zgradu ŽRS. Ni danas obezbjeđenje ŽRS ne dozvoljava predstavnicima medija ulazak u Radionicu za održavanje šinskih vozila Doboj, gdje su se okupile mašinovođe.