{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čubrilović: Menadžment ŽRS-a obavezan uspostaviti saobraćaj

S
20.10.2011. u 16:44
0
1
Čubrilović: Menadžment ŽRS-a obavezan uspostaviti saobraćaj
0
Čubrilović: Menadžment ŽRS-a obavezan uspostaviti saobraćaj
Nedeljko Čubrilović
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović istakao je danas da je menadžment Željeznica RS (ŽRS) obavezan da nađe mogućnost da uspostavi željeznički saobraćaj.
Čubrilović je rekao da se saobraćaj mora uspostaviti bez obzira na stavove pojedinih grupa, te ponovo pozvao mašinovođe, koje su obustavile rad i već 11 dana se nalaze u krugu dobojske radionice za održavanje šinskih vozila, da prihvate nalog rukovodstva ŽRS i pokrenu saobraćaj.

"Vlada RS je na današnjoj sjednici razmatrala i ovu nezakonitu obustavu i donijela određene zaključke o kojima ćete biti informisani", dodao je Čubrilović i ponovio da ne postoji zakonsko utemeljenje na osnovu kojeg bi se udovoljilo zahtjevima mašinovođa.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je da je Uprava preduzeća već pozvala radnike da odustanu od nelegalne obustave saobraćaja i da zahtjeva od svih suspendovanih mašinovođa da napuste krug dobojske radionice za održavanje šinskih vozila.

"Pozvali smo sve mašinovođe koji se nalaze na birou ili u penziji, a sada ćemo pozvati i mašinovođe iz susjednih uprava, kako bi ispoštovali odluku Vlade i pokrenuli saobraćaj", istakao je Savanović.

On je izrazio nadu da će mašinovođe prekinuti nelegalnu obustavu rada, kako bi se mogli pokrenuti pregovori.

Savanović je napomenuo da je do sada suspendovano 130 mašinovođa koji su odbili da rade, te naglasio da će Uprava ŽRS tražiti zaštitu od nadležnih institucija, "jer su krug radionice za održavanje šinskih vozila u Doboju zaposjeli ljudi koji nemaju pravo da budu tu".

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa u ŽRS Simo Cvjetković rekao je da je na današnjem sastanku najviše bilo riječi o razlozima zbog kojih je došlo do obustave rada, te da smatra da na ovaj način i uz ovakve izjave predstavnika resornog ministarstva i Uprave ŽRS neće doći do pokretanja saobraćaja.

"Predlažemo Upravi i Ministarstvu da pozovu mašinovođe i da se sjedne za pregovarački sto, jer ukoliko budemo išli u ovom smjeru, stvari bi mogle izmaći kontroli", poručio je Cvjetković, koji je ponovio da Samostalni sindikat mašinovođa nije organizator obustave saobraćaja.

Cvjetković je dodao da Uprava ŽRS na nezakonit način upošljava nove mašinovođe, "čime se praktično krše norme o bezbjednosti željezničkog saobraćaja".

"Mašinovođe se angažuju iz penzije i na druge nezakonite načine, čime dolazi do smanjenja bezbjednosti u željezničkom saobraćaju ili bezbjednosti gotovo uopšte nema", dodao je Cvjetković.

I poslije današnjeg sastanka u Upravi ŽRS u Doboju, stavovi mašinovođa nisu se promjenili i oni i dalje ne planiraju da pokrenu saobraćaj dok se njihovim zahtjevima ne udovolji.

Mašinovođe, koje su od ponedjeljka, 10. oktobra, zaustavile vozove, traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: