Novi pregovori u srijedu
0

Nema dogovora Uprave i mašinovođa ŽRS-a

SRNA
Predstavnici mašinovođa Željeznica Republike Srpske (ŽRS) i Uprave ŽRS nisu postigli dogovor na današnjem sastanku u dobojskoj Radionici za održavanje šinskih vozila, gdje mašinovođe štrajkuju, a nova runda ragovora najavljena je za sutra, javlja dopisnik Srne

"Nažalost ni danas nismo postigli nikakav dogovor, jer je Uprava ŽRS odlučna u stavu da ne ispuni naše zahtjeve", rekao je Srni Radenko Marić, jedan od lidera mašinovođa.

Marić je rekao da je generalni direktor ŽRS namjenski za današnje pregovore sa mašinovođama odredio izvršnog direktora za pravne poslove ŽRS Milenka Bilića, dok su sastanku prisustvovali i predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada, te  predstavnik   Sindikata "Mitala" iz Prijedora.  

On je istakao da pozdravlja današnje pregovore koje je inicirala Uprava ŽRS, ali da su mađšinovođe i dalje jasne u stavu kako neće pokrenuti željeznički saobraćaj sve dok ne budu uslišeni njihovi zahtjevi.

"I dalje nam je nejasno da neko može dozvoliti ogromne gubitke kako na ŽRS, tako i u privredi RS, a sve zbog minimalnih sredstava koja je potrebno uplatiti po zahtjevu mašinovođa", rekao je Marić.

On je dodao da, prema njihovim procjenama, jedan mjesec isplate dodatnog troška koji stručo nazivaju kilometar  i koji zahtijevaju od Uprave ŽRS, iznosi oko 40.000 KM za sve mašinovođe na prugama RS.

"Možda bi bili spremni i da prihvatimo uplatu samo jednog dijela dugovanja i da onda nastavimo dalje pregovore i počnemo rad, ali nam to jednostavno niko iz Uprave još nije ponudio", kaže  Marić.
Prema njegovim riječima, Uprava ŽRS tvrdi da je isplata kilometra u visini kako mašinovođe traže i zahtijevaju, nezakonita i za sada ne žele da im isplate nijedan dio, tako da će mašinovođe i dalje ostati okupljene u krugu dobojske Radionice za održavanje šinskih vozila.

Mašinovođe, koje su od ponedjeljka, 10. oktobra, zaustavili vozove, traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.