BiH
108

RS već počela pripreme za obilježavanje 9. januara, osvanuli i prvi plakati

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Entitet Republika Srpska već je počela s pripremama za proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je obilježavanje dana entiteta 9. januara protivustavno te da je diskriminirajuće prema nesrpskom stanovništvu u RS-u.

U Bosanskom Brodu osvanuli su prvi plakati koji nagovještavaju proslavu 9. januara. Na plakatu u bojama zastave Republike Srpske dvosmisleno je ispisano "Pravo na slavlje", 9. januar 2017. ali i riječ Pravoslavlje.

Upravo je termin pravoslavlje bio jedna od tačaka koja je sporna u obilježavanju 9. januara, što je Ustavni sud BiH i potvrdio, naglašavajući da Dan entiteta ne bi smio imati vjersko obilježje samo jednog od naroda u tom entitetu.

Podjećamo da je o Danu RS-a održan i referendum, na kojem se više od 99 posto građana izjasnilo da podržavaju obilježavanje dana entiteta 9. januara. Naknadno je Ustavni sud BiH i održani referendum proglasio nevažećim, ali rukovodstvo tog entiteta ne mari za tim.

Čak je i predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno izjavio da će nakon nove odluke Ustavnog suda BiH o poništenju referenduma u RS-u, dan entiteta proslavljati još pompeznije i sa više sadržaja.