Profunkcionisat će za par mjeseci
0

RS: Uvezivanja matičnih knjiga još ne funkcionira

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Projekt elektronskog uvezivanja matičnih knjiga u Republici Srpskoj (RS), za čiju je realizaciju Vlada RS obezbijedila 3.100.000 maraka, predstavljen je danas zvaničnicima RS-a, ali su nadležni na kraju priznali da je ovaj projekat još u pripremi i da će građani na ovu mogućnost morati pričekati još nekoliko mjeseci.

Nakon što je praktično pokazala da je u Banjoj Luci dobila rodni list za mjesto rođenja u Prijedoru, ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić na kraju je priznala da to neće biti moguće za građane, primjera radi, iz Trebinja ili nekih drugih gradova RS-a.

Centralna baza podataka matičnih knjiga tehnički fukcioniše, međutim, kako je navela, većina općina nije uvezana u bazu podataka.

Tek do oktobra će se znati tačan datum kada će svi građani moći da koriste ovaj servis.

“Sve općine su uvezane u tehničkom smislu. Zvanično bi mogli pustiti ovaj sistem za pola opština, ali ne želimo da napravimo zabunu građanima”, pravdala se ministrica Rešićeva.

Priznala je da su željeli pokazati da sistem tehnički funkcioniše, tako kako sada funkcioniše, ali da do naredne godine neće biti ništa od bržeg, efikasnijeg i jeftnijeg vađenja 'rodnog lista'.

Na pitanje kako to da je prezentaciju istog projekta, još prošle godine napravio i njen prethodnik na ministarskoj funkciji Zoran Lipovac, umjesto Lejle Rešić odgovorio je direktor banjalučkog preduzeća "Lanako" Nebojša Ninić, navodeći da je Lipovac to uradio zbog izbora.

“Pretenciozno je najavio da imamo projekt, a on je onda tek bio potpisan i tek se krenulo raditi”, priznao je Ninić.

Ovim projektom bavila se i Glavna služba za reviziju jvnog sektora u RS-u, koja je navela da ni njima nije prezentovano da su u fazi pokretanja projekta izrađene studije koje bi jasno definisale poslovne razloge za pokretanje projekta, očekivane koristi i troškove, moguće uštede, povrat investicije i indikatore uspješnosti.

Nisu razmatrani faktori bitni za održivost projekta na duži rok kao što je trošak eksploatacije u odnosu na očekivane uštede. Revizija je navela i da nisu dovoljno razmotrena potrebna znanja, ekspertize i ljudski resursi potrebni da se projekt implementira.

“Iako oko 60 posto nabavke čine složena hardversko/softverska sredstva, nije ugovorena obuka tehničkog osoblja za rad sa tim sredstvima. U organizaciji Ministarstva, koje je zaduženo za provođenje projekta u tehničkom dijelu, nisu definisana radna mjesta i opisi poslova za osoblje koje bi bilo zaduženo za tehničku podršku sistemu, naveli su revizori u izvještaju o radu Ministarstva uprave u 2010. godine u dijelu koji se odnosi na ovaj projekt.