BiH
0

RS: U poplavama oštećeno 18 centralnih osnovnih škola

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Po informacijama kojima raspolaže Ministarstvo prosvjete i kulture, u nedavnim poplavama u Republici Srpskoj oštećeno je 18 objekata centralnih osnovnih škola i 11 objekata područnih odjeljenja.

Ukupan broj učenika koji ne pohađa nastavu je 2.716, od čega 2.278 učenika srednjih škola sa područja grada Doboja, 299 učenika sa područja općine Šamac i 139 učenika sa područja Šekovića (bez maturanata, kojih je u Doboju 902, u Šamcu 103, a u Šekovićima 55).

Resorno ministarstvo je još 28. maja uputilo uputstvo za završetak nastavne 2013/14. godine u kojem je definisano vrijeme i način završetka nastave u slučaju da se ne stvore uvjeti za izvođenje nastave do roka predviđenog za završetak ove školske godine.

Škole u kojima se, do rokova predviđenih za završetak nastavne godine, ne stvore uvjeti za izvođenje nastave, obavezne su da posljednjeg dana predviđenog za završetak nastave pozovu učenike kako bi predmetni nastavnici predložili zaključne ocjene.

Kako je potvrđeno Ministarstvu prosvjete i kulture, deveti razredi su završili nastavu 30. maja u tri gradske osnovne škole u Doboju OŠ "Vuk Stefanović Karadžić“, "Sveti Sava“ i "Dositej Obradović“. Podjela svjedočanstava za ove učenike planirana je 10. juna a 13. juna proslavljaju maturske večeri.

Za niže razrede zaključivanje ocjena bit će prema sljedećem rasporedu: za učenike od 1. do 5. razreda 9. juna, za učenike 6. i 8. razreda 10. juna, a za učenike 7. razreda 11. juna.

Četiri srednje škole: Saobraćajna i elektro-škola, Tehnička, Ekonomska i trgovinska te Upravna, ugostiteljska i škola učenika u privredi organizovat će maturske ispite od 6. do 12. juna a podjela diploma o završenom srednjem obrazovanju planirana je 18. i 19. juna. Ostali učenici ovih škola bit će pozvani 12. i 13. juna na javne časove, kada će im biti zaključene ocjene.

Gimnazija će organizovati maturske ispite 5. juna a javni časovi za niže razrede ove škole bit će održani prema sljedećem rasporedu: 3. juna za prve razrede, 4. juna za druge razrede i 6. juna za treće razrede.

Maturski ispiti u Medicinskoj školi su u toku i bit će završeni 6. juna a niži razredi imat će javne časove prema sljedećem rasporedu: 9. juna za prvi razredi, 10. juna za drugi razred i 11. juna treći razred.

Učenicima koji budu spriječeni da u spomenutim terminima prisustvuju javnom času, škola će omogućiti dodatne termine 12. i 13. juna.