BiH
0

RS: Štrajk 40.000 radnika, budžetskih korisnika, sve izvjesniji

Anadolija
Dok se vrijeme za početak generalnog štrajka radnika sindikata obrazovanja, policije, uprava i pravosuđa već mjeri satima, a predstavnici Vlade Republike Srpske pokušavaju pregovorima sindikat ubijediti da od njega odustane, nijedna strana ne odustaje od ranije utvrđenih pozicija.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a (SSRS) Ranka Mišić jasna je u stavu da se sindikat i radnici neće pomiriti sa smanjenjem plata od 10 posto, kako je to utvrđeno mjerama ekonomske politike i budžeta ovog bh. entiteta za 2013, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Uz obavijest Vladi, kao poslodavcu, o odluci da se stupi u generalni štrajk, kazala je Mišić, naveden je samo jedan zahtjev – povećanje najniže cijene rada, radnika budžetskih korisnika, sa 100 na 110 KM, kako bi se na taj način amortizovalo umanjenje plata od deset posto.

Mišić naglašava da, iako je tokom protekle dvije sedmice održano više sastanaka između resornih ministara i predstavnika granskih sindikata, ni na jednom od njih nije otvoren razgovor o tom zahtjevu.

"Ono o čemu su vođeni razgovori jesu obaveze o ostvarivanju minimuma procesa rada u vrijeme štrajka radnika policije, pravosuđa i uprave, te pokušaji Vlade da, suprotno odredbama Zakona o štrajku, prosvjetne radnike privoli da osiguraju minimum procesa rada", pojasnila je predsjednica SSRS.

Kako bi prosvjetne radnike primorali da 21. januara, za kada je zakazan generalni štrajk, ipak, počnu raditi i time omoguće redovan početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, iz Vlade RS-a direktorima je upućena uredba o obavezi osiguranja minimuma procesa rada, te zatraženo da se svi radnici koji će stupiti u generalni štrajk o tome pismeno izjasne direktori i ta izjašnjenja dostave Vladi.

Predsjednik granskog sindikata prosvjete Stevan Milić istakao je da je riječ o neviđenom i nedemokratskom pritisku na radnike i sindikat.

"Vladina uredba je suprotna Zakonu o štrajku i Međunarodnim konvencijama rada i mi na nju nećemo pristati", podvukao je Milić.

Iz tih razloga predstavnici ovog sindikata jutros su predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću lično predali zahtjev za tumačenje Vladine uredbe o osiguranja minimuma procesa rada u vrijeme generalnog štrajka prosvjetnih radnika. U cilju budžetskih ušteda zbog recesije u koju je RS ušla već u posljednjem kvartalu prošle godine, Vlada RS se, podsjećamo, i odlučila za smanjenje plata za blizu 40 hiljada radnika čiji je poslodavac.

Posljednjih dana stoga od resornih ministara i stižu izjave kako se zahtjevima sindikata ne može udovoljiti. Ministrica uprave Lejla Rešić saopštila je da su za Vladu neprihvatljivi zahtjevi sindikata o povećanju cijene rada, ističući da su ekonomska politika i budžet RS-a za ovu godinu usvojeni i da su sredstva preraspodijeljena u druge namjene.

"Mi, kao Vlada, nismo bili zadovoljni što smo morali pristupiti smanjenju plata radnicima, ali ovo je jedan od načina da svim zaposlenima garantujemo da će dobiti zarađene plate", kazala je Rešić.

Ministrica pravde RS Gorana Zlatković ponudila je sindikatu da umjesto stupanja u štrajk, radnici u kazneno popravnim ustanovama , sudovima i tužilaštvima prihvate smanjenje plata za prvih šest mjeseci ove godine, pa da onda ponovo sjednu za pregovarački što što su u sindikatu ocijenili potpuno neprihvatljivim.

Sindikalne vođe tvrde da su radnici zbog najavljenog generalnog štrajka izloženi sve većim pritiscima, pogotovo oni zaposleni u prosvjeti, ali im poručuju da se ne boje, jer je pravo na štrajk garantovano zakonom i niko zbog toga ne može biti kažnjem i izbačen s posla.

"Radnici žele samo da rade i da za svoj rad budu adekvatno plaćeni i to je jasna poruka Vladi kao poslodavcu. Ja sam uvjerena da prostora za dogovor i uvažavanje naših zahtjeva ima, ali Vladi poručujem da ne bi bilo dobro da iskušava druge planove sindikata", podvukla je Mišić.