Dodik poručio Countrymanu
0

"RS spremna za ustavne promjene"

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je u nedjelju u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Thomasom Countrymanom kako smatra da bi Ured visokog predstavnika (OHR) trebalo da bude zatvoren i odgovornost u punom smislu preuzmu legalno izabrani političari u BiH.

"Najodgovorniji predstavnici RS-a su bili, jesu i bit će za dijalog i dogovor u BiH, u onoj BiH koja je dogovorena i potpisana u Daytonu i Parizu prije 15 godina", istaknuo je entitetski predsjednik naglašavajući da RS nije nezadovoljna izvornim Dejtonskim sporazumom.

Dodik je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, izrazio zahvalnost vlastima SAD-a na doprinosu u stabilizaciji mira i pomoći u procesu obnove i rekonstrukcije u BiH.

Upoznao je zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a s procesom konstituiranja vlasti u RS-u i izrazio nadu da će i proces formiranja vlasti na nivou BiH uslijediti uskoro.

Također je prenio i stavove predstavnika RS-a u pogledu otvorenih pitanja u BiH, koja uključuju usklađivanje Ustava s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, rješavanje pitanja imovine, popis stanovništva i snabdijevanja Brčko distrikta električnom energijom.

U tom smislu Dodik je izrazio spremnost RS-a za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju "Sejdić i Finci", čime bi bila otklonjena opasnost od suspenzije Sporazuma o stabilizacji i pridruživanju s Evropskom unijom i pokazao otvorenost za dijalog o ustavnim promjenama.

Što se tiče perspektivne imovine, on je izrazio spremnost da se takva imovina u RS-u, a radi se o 24 lokacije, ustupi za potrebe Ministarstva odbrane, a da ostala imovina pripadne lokalnim zajednicama i raznim ustanovama, s ciljem da se spriječi njeno daljnje propadanje.

Kada je u pitanju popis stanovništva, RS je, kazao je, veoma zainteresiran da se popis provede, ali da se ovo pitanje ne bi smjelo politizirati.

"Kompromis RS-a je da prihvatimo da rezultati popisa iz 1991. godine budu primjenjivani do sljedećih izbora 2014. godine, ali da nakon toga svaka buduća vlast bude konstituirana po posljednjem popisu iz 2011. godine", kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kazao Countrymanu da se radi na konačnom rješenju problema oko snabdijevanja električnom energijom Brčko distrikta i ponovio spremnost RS-a da isporučuje električnu energiju ovom bh. distriktu, u vremenu i količinama koje traži a po cijenama koje važe u RS-u.

Sastanku je prisustvovao je i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.