BiH
0

RS: Socijalno zbrinuto 20.000 radnika

FENA
U Republici Srpskoj je od početka provođenja programa socijalnog zbrinjavanja radnika uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti zbrinuto više od 20.000 radnika, a za te namjene je od 2004. do kraja 2007. godine utrošeno više od 55 miliona maraka.

"Prioritet u tom procesu imali su najugroženiji radnici i oni koji su bili pred penziju a ostali bez posla u procesu stečaja, likvidacije ili privatizacije", rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Boško Tomić, podnoseći poslanicima Narodne skupštine RS-a Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2006. i 2007. godini.

Tomić je potvrdio da proces zbrinjavanja radnika nije završen i da je to prioritet i u 2008.

Tokom rasprave o ovoj informaciji poslanici su ukazali da treba mijenjati zakonsku regulativu, prvenstveno Zakon o stečaju u RS-u, povećati sredstva za zbrinjavanje radnika, dok je poslanik Socijalističke partije Petar Đokić čak tražio da entitetska vlada sačini posebnu informaciju o radnicima koji su ostali bez posla od 1992. do danas.

U informaciji Komisije za realizaciju programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2007. navodi se da je zahtjev za zbrinjavanje podnijelo i 35 preduzeća koja su u stečaj otišla tokom 2007., tako da će biti potrebno zbrinuti 3.500 radnika.

Zaključno s 20. septembrom 2007. na zbrinjavanje je čekalo 5.270 radnika iz 33 preduzeća koja su u stečaju od 2006. godine gdje je za uplatu doprinosa za PIO potrebno 20 miliona KM, dok je za uplatu doprinosa za slučaj nezaposlenosti potrebno osigurati više od 750.000 KM.

Poslanici trenutno razmatraju Informaciju o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika s Izvještajem o tematskim sjednicama ''Problemi izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u RS'' i ''Problemi izbjeglica iz Hrvatske koji žive u RS-u''.