{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"RS rizikuje da bude gurnuta u izolaciju"

S
11.2.2010. u 18:16
0
82
"RS rizikuje da bude gurnuta u izolaciju"
0
"RS rizikuje da bude gurnuta u izolaciju"
Valentin Inzko
Nakon što je NSRS jučer usvojila Zakon o referendumu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je danas svim stranačkim liderima sa kojima se sureo u Banjoj Luci, da su oni koji su podržali ovaj zakon krenuli u opasnom smjeru, saopćeno je iz OHR-a.
“Stranke koje su podržale ovaj zakon smatrat će se u potpunosti odgovornima za njegove posljedice. Oni stvaraju duboku zabrinutost među običnim ljudima u ovoj zemlji i rizikuju da RS gurnu u izolaciju,” rekao je Inzko.

“U svjetlu situacije u BiH, referendum bi, ukoliko do njega dođe, mnogi smatrali provokacijom,” naveo je Inzko. “Referendum koji bi mogao ugroziti osnovne principe Mirovnog sporazuma i međunarodno pravo, potez je koji ne bi trebao povlačiti nijedan odgovoran političar.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije danas je u Banjoj Luci ponovio da je na liderima BiH da nađu rješenje za otvorena pitanja raspodjele državne i odbrambene imovine između različitih nivoa vlasti.

Naglasio je da Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko moraju postići dogovor o državnoj i entitetskoj imovini kojim će biti osigurano da svaki nivo vlasti ima u vlasništvu imovinu koja mu je potrebna da obavlja svoje ustavne i zakonske nadležnosti.

“Samo za iznajmljivanje prostora, institucije BiH u ovoj godini će potrošiti 28 miliona KM poreskih obveznika Bosne i Hercegovine. Postizanjem dogovora o raspodjeli imovine, BiH će biti u mogućnosti smjestiti institucije koje mora uspostaviti kao dio procesa pristupanja EU, a 28 miliona KM upotrijebiti na način od koga će građani imati puno više direktne koristi” – rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: