Londonski apsurdi
11

RS odbio zaduženje po kamati manjoj od 1 posto jer je bila "previsoka", pa prihvatio 4,75 posto

G. M.
Vlada Republike Srpske (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Republike Srpske (Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj tvrde da je zaduženje na Londonskoj berzi veliki uspjeh za ovaj entitet i da su uslovi za kredit od 300 miliona eura veoma povoljni.

Kako smo već objavili, kredit je uzet po kuponskoj kamati od 4,75 posto. To znači da će RS godišnje plaćati kamate na ovaj kredit od 14,25 miliona eura, a da će u aprilu 2026. morati isplatiti, odnosno vratiti kompletan iznos. Do tada će za kamate platiti oko 140 miliona KM.

Kako smo već rekli, to je mnogo više u odnosu na kredite MMF-a ili zaduženje na domaćem tržištu kapitala.

Zanimljiva je informacija da je Republika Srpska 6. aprila ove godine odbila zaduženje na Banjalučkoj berzi od 25 miliona KM, po kamati od 0,49 do 0,86 posto. Tada je održana aukcija trezorskih zapisa RS-a.

“Ministarstvo finansija Republike Srpske na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nije prihvatilo ponude investitora zbog visoke cijene ovih hartija od vrijednosti. Iako su ponude dostigle iznos od 25,8 miliona KM, Ministarstvo finansija Republike Srpske je, procijenivši stanje na aukciji, odlučilo da ih ne prihvati”, navedeno je tada iz Vlade RS.

Kamate su, kako se vidi, bile neuporedivo niže od onih na Londonskoj berzi za koje zvaničnici RS-a sada tvrde da su veoma povoljne.

Naravno, trezorski zapisi nuđeni na Banjalučkoj berzi bili su u manjem iznosu i sa kraćim rokom dospijeća u odnosu na obveznice sa Londonske berze, što utječe i na kamatu. No, i pored toga je teško razumjeti zbog čega je Vlada odbila taj novac po tako povoljnoj stopi, da bi se nedugo zatim zadužila po mnogo višoj kamati.

Kamata u Londonu 4,75 posto
Kamata u Londonu 4,75 posto

Također, nija jasno zbog čega zvaničnici RS-a sada tvrde da je kamata od 4,75 posto veoma povoljna, kada je Ministarstvo finansija za skoro 10 puta nižu kamatu početkom mjeseca navelo da je previsoka.