{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Od sutra novi besplatni lijekovi na recept

S
31.8.2014. u 11:14
0
7
RS: Od sutra novi besplatni lijekovi na recept
0
RS: Od sutra novi besplatni lijekovi na recept
Na A listi lijekova, koji se izdaju na recept i koje u potpunosti ili uz participaciju pacijenata od deset posto cijene finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, od sutra će biti uvrštena tri nova lijeka za liječenje dijabetesa tipa dva.
Istovremeno će se četiri generička lijeka poput lijekova za astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, umjesto na listi B sa koje lijekove plaćaju pacijenti u visini od 50 posto, a 50 posto Fond, nalaziti na listi A sa koje se lijekovi izdaju na recpt i koje u potpunosti ili uz participaciju pacijenata od deset posto finansira Fond.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS saopšteno je da je za pojedine lijekove ukinuto ograničenje indikacija, pa će se, na primjer, lijek "lamotrigin" koji se do sada propisivao samo oboljelim od epilepsije propisivati svima kojima je ovaj lijek neophodan.

Ova promjena se odnosi i na lijek "ramipril" za liječenje visokog krvnog pritiska, koji će biti dostupan svima kojima je neophodan, a nalazit će se na listi A, dok su se ranije ovaj lijek na recept mogli da podignu samo dijalizirani pacijenti sa visokim krvnim pritiskom.

Lijekovi za anemiju "dekstriferon" i "željezo – proteinsukcinilat" do sada se propisivao samo djeci do 15 godina, dok će ovi lijekovi na recept od sutra biti dostupni i trudnicama.

Slična izmjena je i kod lijeka "propiltiouracil" za hipertireozu koji će, osim trudnicama, biti dostupan i dojiljama.

I kod lijeka "gabapentin" za epilepsiju, koji se nalazi na listi B, ukinuto je ograničenje indikacije i moći će se propisati svima kojima je potreban.

"U svim ovim izmjenama Fond i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS su ovim izmjenama uvažili sugestije struke i pacijenata koji, inače, ravnoporavno učestvuju u svim promjenama u zdravstvenom osiguranju, uključujući i listu lijekova", navedeno je u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja.

U saopštenju se dodaje da je Udruženje endokrinologa i dijabetologa RS predložilo indikaciju za lijekove za dijabetes tipa dva, koji su uvršteni na listu, jer je se njihovom upotrebom prolongira prelazak na terapiju insulinom, koja je znatno skuplja, a i za pacijente mnogo komplikovanija.

Iz Fonda podsjećaju da sve lijekove koji se nalaze na listi A u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS, osim za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja participacija koja iznosi 10 posto za ove lijekove.

Za lijekove na listi B participacija je 50 posto od cijene lijeka i plaćaju je svi osiguranici – bez izuzetka.

Iz Fonda ističu će i dalje svakodnevno analizirati listu lijekova koji se izdaju na recept i u skladu sa potrebama osiguranika i finansijskim mogućnostima sprovoditi njeno revidiranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: