Milorad Dodik
0

"RS ima pravo na popis i provešće ga 2011. godine"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska ima pravo na popis stanovništva, da joj to niko nije zabranio i da će ga provesti 2011. godine.

Dodik je podsjetio da je Evropska komisija rekla da se, ukoliko ne bude popisa stanovništva, gubi mogućnost aplikacije za mnoge projekte i da RS ne želi da zbog Federacije BiH izgubi tu šansu.

On je  istakao  da i nije potrebno da se na nivou BiH izvrši popis da bi se imali podaci neophodni za BiH, jer je dovoljno da to učine entiteti na svom prostoru u skladu sa evropskim standardima.

"Vrlo  jednostavno - mi obavimo popis 2011, FBiH kada se osposobi godinu kasnije, ti podaci se saberu i imamo podatke za BiH. To je relevantno", rekao  je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je Vlada RS prije nekoliko mjeseci najavila da će RS, ukoliko ne bude zakona o popisu na nivou BiH, donijeti svoj zakon i da je to sada u toku.  

"Juče  smo ga usvojili, uputili u redovnu proceduru  s namjerom  da u januaru obavimo raspravu o nacrtu i u februaru ga usvojimo, te izvršimo pripreme za popis", naveo je on.

Dodik je ukazao da je osnovni problem popisa stanovništva u BiH  priča o nacionalnoj pripadnosti, dodavši da se u zakonu koji je utvrdila Vlada RS to navodi, kao i osam  pitanja koje traži "Eurostar", sa stanovišta svojih podataka.
Premijer Srpske  je rekao  da će u 2010. godini za ovaj posao biti potrebno oko 2.000.000 KM, a u godini popisa daleko više, dodavši da je to desetogodišnji posao koji planiraju sve zemlje svijeta.

On je napomenuo da taj popis Evropa možda neće prihvatiti ili će to učiniti djelimično, ali da će on postojati kao činjenica.

"Još  smatramo da treba zakon o popisu na nivou BiH, ali i taj zakon, za razliku od ranijih inicijativa, mora u sebi imati organizacione jedinice RS i FBiH. Ukoliko nema, neće ni biti zakona. Nas niko neće zaobići", rekao je Dodik.