BiH
128

RS dužna platiti 900.000 KM zbog rušenja džamije u Ustikolini

Piše: E. A.
Republika Srpska dužna je Islamskoj zajednici BIH isplatiti 958.128 KM zbog rušenja najstarije džamije u BIH, Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, imamske kuće i objekta Islamske zajednice.

Presuda koju je ovih dana donio Općinski sud u Goraždu je prvostepena, a prema njoj je RS dužna IZ BIH isplatiti i zatezne kamate počev od dana podnošenja tužbe kao i troškove parničnog postupka u iznosu višem od 24.000 KM.

Očekujući žalbu na ovakvu presudu, u Islamskoj zajednici su stava da će biti istrajni te da će iskoristiti sve pravne mogućnosti.

Tužba zbog rušenja džamije koja je sagrađena u periodu od 1448.–1449. godine kada je i dobila ime po turskom vojskovođi Turhan Emin-begu, podignuta je 12.augusta 1998. godine. U ratovima na ovom području džamija je više puta paljena, ali i obnavljana, da bi 1956.godine bila stavljena pod zaštitu države kao vrijedan nacionalni spomenik. Najstariju džamiju na Balkanu, u aprilu 1992. minirale su paravojne formacije eniteta RS .Veći dio kamenih ostataka džamije je razbacan a godinu dana nakon rušenja odlukom tadašnjih vlasti teren u neposrednoj blizini džamije je razoren, a svi njeni ostaci, posebno munara, potpuno uništeni. Džamija je ponovo obnovljena i svečano otvorena u julu 2007. godine.

Nakon presude za rušenje banjalučkih džamija, koja je zbog navodne nepravomoćnosti njenog podnošenja, odbijena, prvostepena presuda SUD-a u Goraždu druga je presuda koja se odnosi na rušenje džamija u ratu. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH kaže da će istrajati tražeći pravdu u Strazburu te naglašava da će i u slučaju Turhan Emin-begove džamje biti istrajni.

"Nadam se da će ovako ostati. Ako ne ostane, onda moramo koristiti druge pravne lijekove kako bi se izborili za nju, ali i za druge džamije. Jer, jedna konačna presuda postaje sudska praksa. Mi ne smijemo odustati od toga, jer to je naša obaveza da sve ono što je zločinačka ruka uništila, barem na ovaj način uspijemo nadoknaditi. Sljedeće instance su Ustavni sud, a nakon toga Strazbur. Strazbur će sve češće biti naša adresa za podizanje raznih tužbi ili za završetak određenih postupaka. Mislim da će oni ići sa žalbom, a mi idemo do kraja s odgovarajućim pravnim lijekovima, jer to je sudbina ovakvih slučajeva koji su politički motivirani“, kaže Senaid Zajimović.

Vakufsku direkciju IZ BIH u ovom slučaju zastupao je advokatski ured „Hrvačić“. Oni smatraju da je sa stanovišta pravne prakse ovo jedna od najznačajijih odluka jer je Republika Srpska obavezana da snosi troškove rušenja džamije i pratećih objekata u Ustikolini, a da je pri tome utvrđeno da je tužba i blagovremena i dokazana u potpunosti.

"Ovo je zasigurno veliki uspjeh pravosuđa BiH i očekujemo da će navedena presuda biti potvrđena od strane Kantonalnog suda i implementirana u što kraćem roku", navode iz advokatskog ureda.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić ističe kako je ova presuda važna iz više razloga. Najprije zbog činjenice da je dokazano ko je odgovoran za rušenje džamije u Ustikolini.

"Drugi važan razlog je da presuda potvrđuje kako je rušenje džamije zločin. Nažalost mi živimo u takvom okruženju da je I to potrebno dokazivati I utvrđivati. Ono što se civiliziranom svijetu podrazumjeva a to je da rušenje vjerskih objekata predstavlja zločin, mi u ambijentu u kojem živimo moramo I to dokazivati I utvrđivati. Također, ovom presudom se šalje poruka da se ovakvi postupci neće zaboraviti, da oni koji su to učinili neće ostati nekažnjeni i da se ima preventivno djelovati kako se slični barbarizmi ne bi ponavljali nikad više", kaže muftija Pitić.

On dodaje kako je iznos koji je sud presudio u ovom slučaju najmanje važan.

"Džamija u Ustikolini je samo jedna od stotina džamija koje su srušene tokom agresije na BIH, a štete, u materijalnom smislu, se mjere u milijardama. I nije to suština, suština je da se one druge vrste štete ne mogu ničim nadoknaditi I sanirati. Nadamo se da će ova presuda doživjeti svoj konačni epilog onako kako Bog zapovijeda, i kako civilizirani ljudi i društva rješavaju ovako teška pitanja. Samo na taj način imamo nadu da ova zemlja i svaki njen čovjek ima pravo sa optimizmom gledati u budućnost“, ističe ef. Pitić.